Verklaring van ASO

Eldad Kisch

vrijdag 22 maart 2024

Ik neem aan dat geen van mijn lezers weet waar deze afkorting voor staat. Dus ik zal het uitleggen. Toen ik mij voor het eerst opgaf voor de verschillende vrijwilligersbaantjes in mijn stadje, al enkele jaren geleden, vroegen mijn contacten of ik een ASO had. Ik had geen benul waar ze het over hadden.

Ik ben op verschillende gebieden actief als vrijwilliger. Mijn eerste contact – nog voor de corona-epidemie – was met de Vereniging van Angelsaksische immigranten in Israël, die zochten vrijwilligers om op de middelbare school bijles Engels te geven, buiten de schooluren, maar wel op de school zelf.

Om voor dat soort werk met jeugdigen in aanmerking te komen moet je de gevraagde verklaring van ASO overleggen. Om die te krijgen moet je je vervoegen bij de lokale politiepost, om je daar te legitimeren, en vervolgens op een bankje te wachten. Daarna wordt het hele systeem in werking gezet, om te zien of je ooit bent veroordeeld voor het verkrachten van jeugdigen naar eigen voorkeur.

Ik vond dit een licht beledigende ervaring. Ik ben zo jong niet meer, maar misschien zie ik het helemaal verkeerd, en houdt de seks drive nooit op. Na enig wachten kreeg ik het gevraagde papier. De eis is op zichzelf natuurlijk redelijk.

Veel erger was, dat toen ik mij een tijd later opgaf als vrijwilliger voor personen die in een soort half-way club zitten voor mensen die een psychiatrisch verleden hebben, moest ik weer zo’n bewijs meebrengen. De eerste verklaring was niet passend. Gelukkig deden ze het uit mijn naam zelf, en ik kreeg weer een verklaring ‘schoon’.

Nu heb ik een nieuwe leerling gekregen voor bijles Engels, en ja hoor, daar begon het weer, want mijn vroegere ASO was verlopen. Toen ik heel ad rem mijn recente verklaring liet zien van de rehabiliterende psychiatrische personen, was dat niet goed genoeg: ik moest weer naar politiepost. Wat een gedoe allemaal.

Heb ik nu wel verklaard wat ASO is? Absense of Sexual Offenses. Bestaat zoiets ook in Nederland?

Maar mogelijk nog vreemder is dat ik me voor vrijwilligerswerk bij mijn ziekenfonds moest laten inenten tegen kinkhoest. Dat had ik tachtig jaar geleden geloof ik. Niets hielp, en ik hoef me geen zorgen meer te maken over kinkhoest, dat in toenemende mate voorkomt in Israël. Via Hamas?

8 + 4 = ?

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.