De verrader van Anne Frank

Eldad Kisch

vrijdag 4 februari 2022

Het dure en langdurige onderzoek aangaande het verraad van de onderduikplaats van de familie Frank heeft hier ook opzien gebaard in de Nederlandse kolonie. De zwak gefundeerde conclusie, op basis van minimale gegevens, met beschuldiging van een persoon die zich niet kan verdedigen, is niet acceptabel. Er is vanuit Nederland al veel kritiek te horen geweest over de gebruikte methodes en de publicatie van twijfelachtige uitslagen. Hopelijk komt er ook nog iemand op voor de goede naam van notaris Arnold van den Bergh.

Ik meen dat hier gebruik is gemaakt van 'artificial intelligence'.

Dat deed me denken aan een heel oud mopje over een Amerikaanse miljonair die in het ziekenhuis ligt en in zijn comateuze toestand de artsen hoort zeggen: “Deze man heeft artificial respiration nodig.” Dit dringt tot de patiënt door; hij richt zich woedend op en roept: “I can afford the real thing!”

Jammer dat dit beginsel niet ook is toegepast voordat de voorbarige conclusie in alle media werd gepubliceerd.

En dan. Het meest recente rapport van Amnesty International is niet flatteus voor Israël als apartheidsstaat. In plaats van het zorgvuldig te lezen, en de genoemde feiten ter harte te nemen, viel de Israëlische regering over de gegevens heen met de gebruikelijke kreet “Antisemitisme.” Mijn eigen oordeel is iets milder: ze hebben zeker gelijk inzake de bezette gebieden. Binnen Israël is de zaak iets minder duidelijk, hoewel ik altijd heb geschreven dat ik niet graag een Arabier zou zijn binnen de Groene Lijn. Er valt het een en ander te verbeteren!

Tot slot een ander nieuwsbericht, dat waarschijnlijk Nederland niet heeft bereikt. Het gaat over de Britse jonge vrouw die op Cyprus werd verkracht door een groep Israëlische jongelui. De vrouw zelf werd er door de incompetente Cypriotische politieonderzoekers van beschuldigd dat ze het hele verhaal had gefingeerd; zij werd gedurende de eindeloze processen op Cyprus vastgehouden en heeft zelfs korte tijd in de gevangenis gezeten. Ze is nu, uiteindelijk, door het Cypriotische hoogste gerechtshof vrijgesproken van deze lelijke opzet. De Israëlische toeristen gingen vrijuit, terug naar huis. Nu zien wat er verder gebeurt.

8 + 2 = ?
Israëlisch zijn ook gewoon mensen. Goede en slechte. Misschien moeten we dat eens aanvaarden. Als je een Jood bent, ben je nog niet van alle smetten vrij. Heeft u zich wel eens afgevraagd waarom er onderzoek gedaan moest worden naar de kwestie, wie Anne en haar familie verraden heeft? Dat is toch meer dan 70 jaar later niet meer belangrijk! Dit onderzoek is een geldkwestie. Walgelijk!

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Bekijk hier ons gerelateerde cursus aanbod

Salomon Bouman Item in samenwerking met Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland. Het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland is opgericht in 1919 in navolging van soortgelijke genootschappen in het buitenland, die voortkwamen uit de traditie van de Wissenschaft des Judentums. Van oudsher organiseert het genootschap lezingen waarin joodse wetenschap in de ruime zin van het woord centraal staat. Er worden lezingen gehouden over joodse cultuur, religie, geschiedenis, literatuur, medische onderwerpen, fysica, filosofie, muziek, of een combinatie daarvan. Het genootschap organiseert 6 à 7 lezingen per jaar. Deze worden altijd op zondag gehouden. De contributie bedraagt € 25 per jaar. meer informatie: genootschapjoodsewetenschap.nl
Demografische veranderingen in Israel

In zijn lezing legt Salomon Bouman de nadruk op de grote veranderingen in Israël in de jaren voor en na de oorlog van 1967. Hij belicht het belang van die oorlog voor de diaspora en met name voor de...

Shelly Bodenheimer
Online privéles Ivriet

Wil je in eigen tempo, op jouw niveau vanuit huis Ivriet leren? Geen reistijd meer en wel persoonlijke begeleiding? Dat kan! Je maakt eerst onze toets zodat we alvast een beetje weten wat je niveau...

Emanuel Tov
De Dode Zeerollen - introductie

Sinds de vondst van deze teksten in 1947 houden de Dode Zeerollen de wetenschap bezig. Deze lezing vertelt wat de Dode Zeerollen eigenlijk zijn, hoe, waar en door wie zijn ze gevonden en wat hun...

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.