Verruwing, of hoe zien we onze medemens

Eldad Kisch

vrijdag 28 augustus 2020

Een volk dat permanent in oorlog leeft, verruwt. Ik weet niet of alles wat er hier gebeurt, en niet echt van politiek belang is, in de Nederlandse pers verschijnt. Zo hebben we het over enkele geruchtmakende gevallen van groepsverkrachtingen. Vaak komt het niet tot rechtszaken, mogelijk omdat er twijfel bestaat of er ‘consent’ was; dat is nog onduidelijker met het ruime gebruik van alcohol en drugs in die situaties. Maar waar het minderjarigen betreft is de politie ook laks, en de slachtoffers zijn natuurlijk bang in het nieuws te komen. Zo komt maar een klein deel van die onfrisse zaken tot veroordelingen, die als afschrikwekkend voorbeeld zouden kunnen dienen.

Dan is er recentelijk aan de orde de mishandeling van peuters en kleuters in hun opvangcentra; ook in deze zaken komt er steeds meer vuil los, via opnames van videocamera's. Ik verbaas me er over dat die peuters thuis helemaal niets vertellen, of 's ochtends zeuren dat ze niet naar hun klasje willen. Er wordt gesproken van een plaag van het land.

Al vrij lang horen we over lastige oudjes die worden geslagen door hun veelal buitenlandse verzorgers, meest Filipijnen of Indiërs. Ook handgemeen, tot schieten toe, door onenigheid bij het parkeren van auto's. En natuurlijk de Palestijnse zieke gevangenen die op de meest (on)natuurlijke wijze met handboeien dag en nacht aan hun ziekenhuisbed geklonken liggen. Er zijn slechts weinig artsen die zich hiertegen verzetten. Om nog maar te zwijgen van de Palestijnen, vooral kinderen, die door verdwaalde kogels worden geraakt. Niemand wordt daarvoor gestraft.

Wij zijn een harde en agressieve maatschappij geworden, mogelijk heeft de dienstplicht daar mede toe bijgedragen.

Het lichtende voorbeeld van een pathologische leugenaar als staatshoofd doet ook geen goed. En als we het toch over onze voorman hebben: zijn overeenkomst met de Verenigde Arabische Emiraten was een meesterzet, hoewel er al heel lang in stilte contacten lopen, eist hij deze hele zaak voor zichzelf op. De timing is zeker goed – het zal Netanjahoe bij de stembus numeriek geen kwaad doen. Bij de opiniepeilingen gaan zijn kansen, na een kleine inzinking, alweer omhoog. En de Palestijnen zitten er als gewoonlijk weer naast. Dat is een traditie. Voor allen een last. Niemand houd echt van ze, ook hun Arabische broeders niet.

Bij de demonstraties tegenover de woningen van Bibi in Jeruzalem en Caesarea vinden er flagrante provocaties plaats, waar politieagenten zich kleden in t-shirts van de protesterende massa, en schelden en alles wat voorhanden is naar de geüniformeerde politieagenten gooien. Zo zien ze wie ter plaatse de leiding heeft, en die voormannen worden dan gearresteerd. Dit is niet het gebruikelijke optreden bij protesten van links. Dat brute gedrag is veel meer voorbehouden aan de gelovigen van rechts, inclusief moordlust.

8 + 3 = ?

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.