Druzen

Salomon Bouman

vrijdag 17 juni 2022

“Wat ben ik, denk je?” De jonge kelner in een Grieks restaurant aan de boulevard van het oude stadje Jaffo nabij Tel Aviv keek me met grote, verwachtingsvolle ogen aan. In Jaffo, waar de minaretten van de moskeeën hoog reiken, zou je verwachten met een jonge Mohammedaan te maken te hebben. “Kijk goed naar mijn gezicht”, drong hij aan, terwijl zijn rechterhand over zijn blanke gezichtshuid streek.

Heel voorzichtig mommelde ik zoiets als “Mohammedaan.” “Nee ik ben Druus”, zei hij. “Ik kom uit een dorp op de Hoogvlakte van de Golan.”

Ik weet wel het een en ander van de Druzen: over hun geheime godsdienst. Ik vroeg hem wat hij mij daarover kon vertellen. Voor hem was de godsdienst van de Druzen echter ook nog vol geheimen. “Pas als ik onze godsdienst omarm, mijn haar afscheer en een vette snor kweek, zullen de ouderen me de eeuwenlange geheime ontsluieren. Dat doe ik natuurlijk niet. Ik ben seculier en studeer techniek aan een universiteit in Ramat Gan.”

Ik vroeg hem of de Druzen op de Golan zich hebben neergelegd bij de Israëlische annexatie van dit strategische plateau twee jaar geleden door Israël. “De Druzen zijn in hun hart blij dat ze deel uitmaken van de Israëlische democratie, dat ze in vrijheid leven. Maar naar buiten toe vervloeken ze de annexatie. Ze zijn bang dat Israël ooit de Golan zal moeten opgeven en de Syriërs wraak zullen nemen op ons. Ik denk niet dat dit zal gebeuren maar de angst, de onzekerheid is er wel.”

Basel, de jonge Druus in Jaffo, vertelt me dat hij in het Israëlische leger heeft gediend, zoals nogal veel Druzen uit het noorden van Israël en uit de dorpen op de Golan-hoogvlakte.

“Ik ging nooit in mijn militaire uniform naar huis. Ik hield mijn dienst geheim voor mijn ouders. Dat doen we allemaal, want vanwege die angst voor Syrië is het niet verstandig onze ouders te laten weten dat we Israël dienen. Ik heb gediend omdat ik een Israëlische Druus ben en Israël mijn land is, dat ik wil verdedigen. Maar zo voelen veel oudere Druzen zich niet. Ze zijn er tegen dat wij jongeren in het Israëlische leger dienen. Dat is ons geheim.”

Volgens Basel – zijn naam betekent kracht – zijn er nogal veel jonge Druzen die in het Israëlische leger dienen en verspreid over Israël onderdak hebben gevonden tijdens hun diensttijd.

Hij werkt nu enige tijd in dat Griekse restaurant aan de kust bij Jaffo om, zoals hij zegt, “wat te verdienen.” Als afgezwaaide soldaat geniet hij enkele voorrechten. “Ik hoef bijna niks voor mijn studie te betalen en ik heb ook op staatskosten een ziekteverzekering.”

Hij lacht. “Ik ben een trotse Israëlische Druus. Israël is ook míjn land.”

Op een snikhete dag is dat in dit nogal verwarde land een krachtig en duidelijk geluid. Ja, denk ik, Israël moet de Druzen koesteren. In alle stilte dienen ze in Israëls elite gevechtseenheden, tot de rang van generaal.

7 + 2 = ?

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 0000

Bekijk hier ons gerelateerde cursus aanbod

Ellen van Son-de Waard Item in samenwerking met Maror. Stichting Collectieve Maror-gelden Nederland (Maror) beheert de Maror-gelden van private partijen (banken, beurs, verzekeraars) die bestemd zijn voor collectieve doelen binnen de Joodse gemeenschap in Nederland en verstrekt daaruit subsidies. meer informatie: maror.nl
Viktor Frankl: ‘ja’ zeggen tegen het leven

Hoe zeg je ‘ja’ tegen het leven als je in een concentratiekamp gevangen wordt gehouden? En daar op talloze manieren wordt vernederd en mishandeld? Het overkwam de Joodse en Weense...

Salomon Bouman Item in samenwerking met Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland. Het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland is opgericht in 1919 in navolging van soortgelijke genootschappen in het buitenland, die voortkwamen uit de traditie van de Wissenschaft des Judentums. Van oudsher organiseert het genootschap lezingen waarin joodse wetenschap in de ruime zin van het woord centraal staat. Er worden lezingen gehouden over joodse cultuur, religie, geschiedenis, literatuur, medische onderwerpen, fysica, filosofie, muziek, of een combinatie daarvan. Het genootschap organiseert 6 à 7 lezingen per jaar. Deze worden altijd op zondag gehouden. De contributie bedraagt € 25 per jaar. meer informatie: genootschapjoodsewetenschap.nl
Demografische veranderingen in Israel

In zijn lezing legt Salomon Bouman de nadruk op de grote veranderingen in Israël in de jaren voor en na de oorlog van 1967. Hij belicht het belang van die oorlog voor de diaspora en met name voor de...

Shelly Bodenheimer
Online privéles Ivriet

Wil je in eigen tempo, op jouw niveau vanuit huis Ivriet leren? Geen reistijd meer en wel persoonlijke begeleiding? Dat kan! Je maakt eerst onze toets zodat we alvast een beetje weten wat je niveau...

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.