Vrouwen

Salomon Bouman

vrijdag 23 januari 2015

Israëls politiek gemotiveerde vrouwen stormen naar voren. Ik ben bijna geneigd de vervroegde algemene verkiezingen op 17 maart aanstaande te definiëren als de ‘dag van de vrouw’. Ik waag me in deze bijdrage niet aan voorspellingen over de uitslag, over de mogelijke val van premier Benjamin Netanjahoe en de benoeming van Isaac Herzog, de leider van het Zionistische kamp, als kabinetsformateur. Het opmerkelijke, revolutionaire van de komende verkiezingsronde is dat vrouwen op de partijlijsten, via voorverkiezingen, hoge plaatsen hebben veroverd! Twee vrouwen staan op de tweede en derde plaats op de kandidatenlijst van het Zionistische kamp, achter partijleider Isaac Herzog. Maar liefst vier vrouwen hebben zich bij de eerste tien weten te plaatsen op deze lijst.

Avigdor Lieberman, de leider van de wegens corruptieschandalen in zwaar weer verkerende Israël Beteinoe-partij, heeft ook troost gezocht in de schoot van vrouwen. Ook Lieberman presenteerde vier vrouwen bij de eerste tien op de kandidatenlijst voor de twintigste Knesset. De linkse Meretz-partij wordt ook aangevoerd door een vrouw. Ook bij de Arabische partijen valt een doorbraak van vrouwen te bespeuren. Krijgt Israël nagellak en lippenstift op? De nieuwe president van het Hooggerechtshof in Jeruzalem is voor de eerste maal ook een vrouw van religieuze huize. Nog opmerkelijker is dat vrouwen in de strikt religieuze Haredi-gemeenschap zich ook roeren. Het taboe dat ultraorthodoxe vrouwen thuis moeten blijven en zich niet met mannenzaken dienen bezig te houden, wordt doorbroken. Dat is absoluut even nieuw als verrassend.

De naam van de moedige ultraorthodoxe vrouw die zich aan het hoofd van een door haar opgerichte politieke partij heeft gevestigd, wil ik wel noemen. Zij heet Ruth Colian (33 jaar), is feministe en sociaal activiste. Ze stort zich, met pruik, met de door haar opgerichte ‘B’Zhutan Haredi - vrouwen die verandering willen-partij’ in de harde verkiezingsstrijd. Ze zal strijden voor begrip in de Knesset voor het hoge percentage borstkanker onder de Haredi-vrouwen. Zij spreekt er schande van dat een Haredi-moeder van zeven kinderen op last van een rabbinaal hof werd gearresteerd omdat zij weigerde te scheiden. Geboeid werd deze vrouw in een ziekenhuis opgenomen. Ruth Colian weet dat zij én haar kinderen vanuit haar gemeenschap zullen worden bedreigd, geïsoleerd misschien. “Ik weet dat ik voor mijn beslissing een prijs moet betalen,” zei ze tijdens de presentatie van haar partij. “Ik zal niet rusten voordat Haredi-vrouwen in de Knesset vertegenwoordigd zijn.”

Ik weet niet of de opvallende rol van vrouwen in de verschillende politieke partijen de uitslag van de verkiezingen onvoorspelbaar maakt. Als vrouwen op vrouwen stemmen kan het Israëlische politieke landschap er na 17 maart wel eens anders gaan uitzien.

8 + 2 = ?

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 0000

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.