Sarona

Salomon Bouman

vrijdag 21 november 2014

Voor kinderen is Israël een lustoord. Gelukkig worden ze niet opgeschrikt door het harde nieuws dat het leven voor de volwassenen soms zo moeilijk maakt.

Hebt u wel eens van Sarona gehoord? Tot voor kort wist ik ook niet wat ik achter deze goed klinkende naam moest zoeken. Een mooie vrouw misschien? Wel indrukwekkend, maar geen vrouwelijk schoon. Op de plaats waar vroeger de Duitse Tempeliers in Tel Aviv stenen huizen met dakpannen bouwden, later de Engelsen, tijdens het Britse mandaat over Palestina, er bezit van namen en na de stichting van de staat Israël er legereenheden werden gestationeerd, is nu een prachtig uitgaanscentrum gecreëerd. Sarona!

Ik was daar een paar dagen geleden met een kleinkind, mijn dochter en mijn charmante vrouw. Wat een prachtige speelplaats voor kinderen, wat een mooie winkels, wat een goede restaurants. En dat vlakbij het centrum van Tel Aviv, niet ver van de Opera, het Cameri theater en het Tel Aviv Museum. Daar ben ik natuurlijk ook geweest. Daar is een protestexpositie tegen de bezetting. Harde beelden. Soldaten schieten op protesterende Palestijnen. Ik zal er niet over uitweiden. Waarom uw geweten weer tarten met mijn kritische beschouwingen over Israël? Ik zou er wel tien columns over kunnen schrijven. En iedere keer als ik mijn geweten aanspreek en mijn columns schrijf, heb ik altijd een beetje spijt. “Is het zo erg?” vroeg Michel Waterman me naar aanleiding van mijn laatste column. Volmondig ‘ja’. Helaas. In het kort: als geen oplossing voor het Palestijnse vraagstuk kan worden gevonden, als de botsing tussen het zionisme en het Palestijns nationalisme ontaardt in een godsdienstoorlog over Jeruzalem, dan lezers, houd ik mijn hart vast.

Het andere nieuws, verontrustende ontwikkelingen in de Israëlische samenleving wil ik nu niet aanroeren. Ga bij uw volgende bezoek aan Israël naar Sarona en vergeet daar de pijn die Israël u kan doen. Ik zit tijdens het schrijven van deze regels in het El Al-vliegtuig op weg naar Schiphol. Wat een vriendelijke bediening, wat een kwaliteit zo hoog in de lucht!

8 + 1 = ?
Het is altijd al een godsdienstoorlog geweest, gestart door de nazi-grootmoefti van Jeruzalem Al-Hoesseini in de jaren twintig.
ach Moni, ik kan wel huilen.... toch gaan we gestaag door met ons "werk"

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 0000

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.