Gantz overrompeld

Salomon Bouman

vrijdag 28 augustus 2020

Vanuit Nederland is het zelfs met inzet van de modernste communicatiemiddelen moeilijk om de politieke capriolen van premier Benjamin Netanjahoe te doorgronden. Dat geldt niet alleen voor mij. Ook vicepremier en minister van Defensie Benny Gantz (leider van de partij Blauw-Wit) tast in het duister. Hij werd volledig overrompeld door de op zichzelf opmerkelijke normalisering van de betrekkingen tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten.

Zijn verontwaardiging kende geen grenzen toen het tot hem doordrong dat Netanjahoe hoogstwaarschijnlijk geen verzet had aangetekend bij de Amerikaanse bemiddelaars tegen de levering van F-35 straaljagers aan deze kleine Golfmogendheid. Deze super luchtduivels, die zich door speciale constructies en materialen onttrekken aan de radar en daardoor ook aan elektronisch gestuurde anti-luchtdoelraketten, geven de Israëlische luchtmacht een belangrijk militair overwicht in het Midden-Oosten. De uitrusting van de overigens goede luchtmacht van de emiraten met deze straaljagers tast volgens Gantz de Israëlische overmacht in het luchtruim aan.

De kassen van dit kleine olierijke Golfstaatje puilen dermate uit dat het ook voor Donald Trump, in weerwil van zijn sympathie voor Israël, verleidelijk is deze superwapens aan de emiraten te leveren, dat wil zeggen te verkopen.

Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de koopman Trump er groot belang bij had om Israël en de emiraten tot elkaar te brengen om er een mooi financieel slaatje uit te slaan. Wat zou Israël er tegen in kunnen brengen? De emiraten en Israël hebben in Iran toch dezelfde vijand! Dus niet zeuren Israëli’s, het is ook in jullie belang dat de emiraten een vlijmscherp luchtwapen krijgen.

Jared Kushner, de Joodse schoonzoon van Trump en inmiddels een grote speler in het Midden-Oosten, heeft het heel duidelijk gezegd: de F-35 straaljagers gaan naar de emiraten. Punt uit.

Om dat nog eens te bevestigen is de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo deze week met spoed naar Jeruzalem gekomen.

Wat zich achter de schermen tussen hem en Netanjahoe heeft afgespeeld, weet ik niet maar tijdens een persconferentie heeft hij gezegd dat de VS de militaire superioriteit van Israël in het Midden-Oosten zullen garanderen. Hoe? Geen idee, want hij liet doorschemeren dat de F-35 straaljagers in de luchtmacht van de emiraten zullen worden opgenomen.

Ik kan me niet voorstellen dat Netanjahoe zolang zijn vriend Trump in het Witte Huis zetelt, zal proberen het Congres tegen deze deal met de Emiraten te mobiliseren.

Misschien zal hij de AIPAC lobby wél inzetten indien Trump in november in het Witte Huis wordt opgevolgd door de Democraat Joe Biden. Misschien is het dan al te laat en is de deal al beklonken.

De vraag rijst of Netanjahoe voor de normalisering van de relaties met de emiraten een dubbele prijs heeft betaald: het afzien van annexatie van de delen van de Westelijke Jordaanoever en het aanvaarden van de uitrusting van de emiraten met F-35 straaljagers.

Was het bliksembezoek van Pompeo aan Jeruzalem alleen bedoeld om de plooien glad te strijken of zat er wat anders achter? Het viel me op dat de Amerikaan tijdens de persconferentie waarschuwde voor de pogingen van Iran zich met nucleaire wapens uit te rusten. Voor de VS en Israël is dat beslist onaanvaardbaar. Een casus belli? Een preventieve chirurgische ingreep tegen Irans nucleaire installaties nog voor de Amerikaanse verkiezingen in november? Een verkiezingsstunt om Trump op de golven van Amerikaans patriottisme naar een verkiezingszege te helpen?

En loopt deze gewaagde veronderstelling synchroon met het besluit van Netanjahoe om dreigende algemene verkiezingen minstens tot na de Amerikaanse presidentsverkiezingen uit te stellen?

7 + 3 = ?
Dit kan zich wel eens tegen Israël keren. Het is letterlijk spelen met vuur.

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 0000

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.