Waarschuwing

Salomon Bouman

vrijdag 23 augustus 2019

Vier dagen voor het uitbreken van de Jom Kipoeroorlog, in oktober 1973, kreeg ik een telefoontje van Jan Sampiemon, hoofd buitenlandredactie van NRC. “Ik krijg berichten op mijn bureau dat de Egyptische en Syrische legers grote oefeningen houden”, zei hij. “Ik denk dat het oorlogsvoorbereidingen zijn. Kan je dat bij het leger nagaan?”

De legerwoordvoerder in Tel Aviv zei me nadrukkelijk dat er niets aan de hand was. Geen oorlog. Hij stelde me voor zelf poolshoogte te nemen. “Ga naar onze bunker in Kantara aan het Suezkanaal. Dan kun je zelf oordelen.”

Ik ben toen niet gegaan, omdat ik de situatie daar goed kende. De Egyptenaren hadden hoge zandwallen opgebouwd aan hun kant van het kanaal, waar ik niet overheen kon kijken. Het is maar goed dat ik niet naar Kantara ben gegaan, want de bunker daar was de eerste die door de Egyptische troepen werd veroverd en verwoest. Ik zou daar niet levend uit zijn gekomen en dit niet hebben kunnen opschrijven voor Crescas.

Nu is mijn oog in Haaretz gevallen op een zeer ernstige waarschuwing. Professor Benny Morris, bekend van zijn studies over de Onafhankelijkheidsoorlog, schreef een column waarin hij een zeer dringend beroep doet op premier Benjamin Netanjahoe Iran te waarschuwen voor het lanceren van een oorlog tegen Israël met Hezbollah en Hamas als speerpunten van een dergelijk offensief.

Benny Morris schrijft dat Hezbollah 130.000 raketten heeft die alle doelen in Israël kunnen raken en dat Hamas over raketten beschikt die ook Tel Aviv en andere doelen in centraal Israël kunnen treffen.

De situatie is volgens hem zó ernstig dat Israël volkomen plat kan worden gelegd: vliegvelden, elektriciteitscentrales, militaire bases en andere locaties die essentieel zijn voor het functioneren van de staat, kunnen worden getroffen. Israëli’s zullen lang in de schuilkelders moeten bivakkeren om deze oorlog te overleven.

Wat moet Israël dan doen om een door Teheran begonnen oorlog, via Hezbollah en Hamas, te voorkomen?

Wáárschuwen.

Israël heeft de middelen om Teheran, Isfahan, Bushehr, Natanz ( beide nucleaire installaties) Qom en andere doelen in Iran te vernietigen met luchtbombardementen, raketten en onconventionele wapens. Ik weet precies wat Benny Morris bedoelt: het inzetten van tactische atoomwapens uit het Israëlische wapenarsenaal, eventueel te lanceren vanuit door Duitsland geleverde duikboten die voor de kust van Iran liggen.

Benny Morris denkt dat een dergelijke krachtige Israëlische waarschuwing aan het adres van Iran de ayatollahs ervan zal weerhouden een militaire confrontatie met Israël aan te gaan.
Hij doet in het artikel in Haaretz een dringend beroep op de Israëlische regering die waarschuwing direct en krachtige te laten horen. Nú.

Ik denk dat het artikel is ingegeven door de oplopende spanning tussen de VS, Saoedi-Arabië en Iran. Iran zou volgens mijn interpretatie van Morris’ gedachtegang Hezbollah en Hamas activeren als de Amerikanen overgaan tot een militaire actie tegen Iran.

Ik vraag me af of Benny Morris deze waarschuwing laat horen uit de mond van militaire kringen. Zijn waarschuwing houdt in dat Israël en de Israëlische bevolking het zwaar te verduren zouden krijgen in wat ik de nieuwe onafhankelijkheidsoorlog zou willen noemen, zoals hij die ons voorhoudt.

Terloops merkt Benny Morris op dat de Israëlische media de bevolking niet inlichten over de grote gevaren die aan de horizon opdoemen.

Gezien de internationale uitstraling van Haaretz neem ik aan dat dit artikel Teheran niet is ontgaan. Ik wil daar nog aan toevoegen dat Israël in de oorlog van 1973 het atoomwapen van stal heeft gehaald.

Ik twijfel er niet aan dat Israël dit wapen, nu omgevormd tot tactische atoomwapens, zal inzetten indien het voortbestaan van Israël op het spel komt te staan. Geen tweede Holocaust, is de ratio van een dergelijke, zeer ingrijpende beslissing.

7 + 4 = ?

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 0000

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.