God

Salomon Bouman

vrijdag 18 november 2022

Dit is geen grapje. “God bestaat niet”, zei Paula Ben-Goerion in 1965 tegen mij op schrille toon. Waaraan verdiende ik die uitbrander? De reden zal de lezer verbazen. Ik zou op sjabbat een interview met David Ben-Goerion hebben. Ik was nog maar net in Israël en dacht: zou hij me op sjabbat wel ontvangen?

Mijn orthodoxe achtergrond inspireerde me die sjabbat niet te gaan, uit respect voor de sjabbat. Ik belde Ben-Goerion zondagochtend. Paula nam de telefoon op zei dat Ben-Goerion op me had gewacht. “Waarom kwam je niet”, vroeg ze pinnig. “Uit respect voor de sjabbat”, antwoordde ik. Alsof ik had gezondigd kreeg ik de volle laag. “God bestaat niet.”

Dat was toen, lang geleden. (Het interview heeft twee dagen later alsnog plaatsgevonden.)

In Israël anno 2022 heeft God tijdens de algemene verkiezingen echt gewonnen. Het socialistische Israël is weggevaagd.

Israël is een ander land aan het worden. Nog Joodser, nog meer naar binnen gekeerd.

Ik denk dat kabinetsformateur Benjamin Netanjahoe slapeloze nachten beleeft. Hij krijgt uit alle windstreken van Joodse en niet Joodse zijde waarschuwingen zich niet over te leveren aan de Tora religieuze zionisten die met Gods woord als wapen de toch al niet zo sterke Israëlische democratie willen uithollen.

Ik vraag me af hoe David Ben-Goerion, de stichter van Israël, zou reageren – mocht hij deze dagen tot leven komen – bij het aanschouwen van het Israëlische politieke drama. Ik denk dat hij zich er gauw weer van af zou keren, want Israël anno 2022 is de antithese van het Israël van toen, van 1948, toen hoop verrees uit de as van de Sjoa.

Reageren op dit item is niet meer mogelijk.
Tja, het is maar net wat je onder 'God' verstaat. Een mooi voorbeeld daarvan is het prachtige interview met Leon de Winter afgelopen week op tv. Het kenmerk van Israël is het onophoudelijk streven naar een rechtvaardige samenleving. Dit zou men als Godwelgevallig kunnen definiëren. Daar kunnen vele landen en gemeenschappen een voorbeeld aan nemen.
"Het kenmerk van Israël is het onophoudelijk streven naar een rechtvaardige samenleving." Dat moge het kenmerk van veel Joden zijn, ook in Israël. Maar geldt het (nog) voor de Medinat Jisraëel? Of overeen paar jaar onder de nu door Bibi uit zelfbehoud in elkaar te timmeren regering?
"Een rechtvaardige samenleving", Xenia? Vraag dat eens aan de Mizrachi, aan liberale joden. Vraag het aan de Palestijnse Israëli's en aan de Palestijnen die al 55 jaar onder een bezetting moeten leven. Israël is vergeven van discriminatie en racisme. Het is een land waar ik mij als joodse totaal niet (meer) mee verbonden voel.

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 0000