Kushner

Salomon Bouman

vrijdag 11 augustus 2017

Misschien maakt de onvoorspelbare Amerikaanse president Donald Trump “America great again”, maar zijn droom vrede te stichten tussen Israël en de Palestijnen gaat uit als een nachtkaars. Jared Kushner, schoonzoon en invloedrijkste vertrouwensman in het Witte Huis heeft zijn schoonvader in het oor gefluisterd dat “een oplossing niet mogelijk is.” Dat heeft hij uitgevonden na reeksen bezoeken aan Jeruzalem en Ramallah.

Groot nieuws is het natuurlijk niet. Alle Amerikaanse presidenten en bemiddelaars zijn vastgelopen op het Israëlisch-Palestijns conflict. Maar daar had Trump in zijn overbekende overmoed geen boodschap aan. Hij zou wel eens aan de wereld laten zien hoe hij premier Benjamin Netanjahoe en de Palestijnse president Mahmoed Abbas de vredesles zou lezen.

Hij had er verstandiger aan gedaan als hij naar de Amerikaanse oud-minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger had geluisterd, die wel eens aan Trumps hof wordt uitgenodigd voor advies. Van hem had hij kunnen begrijpen dat de stichting van een Palestijnse staat een grove blunder zou zijn in de huidige realiteit van het Midden-Oosten. Zo’n Palestijnse ministaat zou volgens deze Joodse staatsman door interne spanningen tussen de verschillende Palestijnse stromingen als een zeepbel uit elkaar spatten. Jared Kushner, ongetwijfeld aangemoedigd door Netanjahoe, bij wie hij in het verleden logeerde, is nu tot de zelfde conclusie gekomen.

Beide Joodse persoonlijkheden hebben minder oog voor de Palestijnse onafhankelijkheidsdroom dan voor Israëls door veiligheidsbelangen en ideologische motieven ingegeven greep op sedert 1967 bezet gebied.
Kushner bleek tijdens de ernstige rellen rond de Tempelberg weinig benul te hebben van de islamitische gevoeligheid voor de Al-Aksa moskee. Volgens de Israëlische media steunde hij het besluit van Netanjahoe elektronische bewakingspoorten bij de ingang van deze moskee te plaatsen. Netanjahoe is snel bezweken voor protest van de Jordaanse koning, die de bewaker is van de Tempelberg en de daar staande moskeeën. Ik vraag me af wat Kushner van de knieval van Netanjahoe voor islamitische woede heeft geleerd.

Netanjahoe is ongetwijfeld in zijn sas met de conclusie van Kushner dat er geen zicht is op vrede op basis van een territoriaal compromis tussen Israël en de Palestijnen.

Onlangs is in Israël een boek verschenen, Milkoed (19)67, van de hand van Micha Guttman, een bekwame journalist die uitvoerig betoogt dat een vredesregeling met de Palestijnen nu en misschien voor altijd onhaalbaar is (milkoed betekent valkuil). Het is een ideologische handleiding voor Netanjahoe en zijn aanhangers om de Palestijnen wel lucht te geven, meer zelfbestuur en meer economische vrijheid, zonder de noodzaak dat deze wat liberale aanpak tot een Palestijnse staat zal leiden. Ik heb het boek gelezen. Kushner, die Ivriet beheerst, waarschijnlijk ook.

In een lang artikel is, laten we voor het gemak zeggen oud-socialistisch premier Ehoed Barak (multimiljonair) tekeergegaan tegen het idee van een deeloplossing, want dat is het idee van Guttman.

Barak gelooft wel in een onafhankelijke Palestijnse staat, met dien verstande dat die staat in militair opzicht volledig ondergeschikt is aan Israëls veiligheidsbelangen. Dus gedemilitariseerd, met Israëlische troepen lang de westelijke oever van de rivier Jordaan en het recht van het Israëlische leger in de Palestijnse staat in te grijpen tegen terreur. De eerste Palestijnse leider die onder zo’n vrede zijn handtekening zet, moet nog worden geboren.

Rechts en links staan dus eigenlijk niet zo ver van elkaar. Schijn bedriegt dus.
Zal de situatie wezenlijk veranderen als Netanjahoe voor het gerecht in de valkuil van zijn kennelijk corrupte praktijken valt? Het net sluit zich om hem. Maar met hulp van Israëls beste advocaten zie ik hem niet een twee drie de plaats innemen van de onlangs vervroegd vrijgelaten (wegens goed gedrag) premier Ehoed Olmert, die wegens corruptie achter slot en grendel ging.

Mocht Netanjahoe op advies van de politie toch door de aanklager in staat van beschuldiging worden gesteld wegens corruptie en frauduleuze handelingen dan hoeft hij volgens de minister van Justitie niet af te treden. In Israël anno 2017 niet!

Premier Jitschak Rabin trad in 1977 af toen Haaretz onthulde dat Lea Rabin tijdens zijn ambassadeurschap in Washington een illegale bankrekening had geopend. Geen miljoenen hoor, maar enkele duizenden dollars, niet meer. Jitschak Rabin bleef de zuiverheid van de zionistische revolutie trouw en trad af. Hij is vermoord en vergeten. Zijn voorbeeld is ook vergeten in een materialistisch Israël waar de waarden van toen geschiedenis zijn.

7 + 2 = ?
Beetje verwarrend artikel. Wat moet er nu wel gebeuren dat er vrede komt ?
Er is geen oplossing. Heel duidelijk. Ik stel het nog scherper, al zouden alle partijen tot compromis komen, en officieel licht gegeven worden aan een Palastijnse Staat....Dan nog is er geen vrede. Er is wel een weg, maar die zal niet gelopen worden, en dat is massale deportatie van "Palastijnen" en het land gebied onder VN mandaat, of onder Israelisch beheer. Dan komt er vrede....Nou ja....Iran, Hezbollah, Erdogan.....Pfff. Die nuilen dan ook nog.
Vrede in dat gebied? Lang voor de jaartelling, toen de Arabieren nog niet meetellen, lagen de Joden met elkaar in de clinch. Die konden er toen ook wat vsn.

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 0000

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.