De tijd dringt

Salomon Bouman

vrijdag 10 juni 2016

Yitzchak Herzog, de aangeslagen leider van de Zionistische Unie, staat nog steeds in de startblokken om met premier Benjamin Netanjahoe de vredesmarathon te lopen.

Aan de horizon staat het Arabische vredesplan, met Saoedi-Arabië als spil ervan. Als Israël alle bezette gebieden opgeeft, inclusief Oost-Jeruzalem, dan is een groot aantal Arabische Soeni-landen bereid Israël te erkennen en diplomatieke betrekkingen met de Joodse staat aan te gaan. Mits in de ontruimde gebieden een Palestijnse staat opstaat.

Dat is het plan in grote lijnen, met wat vage veiligheidsgaranties. Geruchten willen dat Netanjahoe via internationale bemiddelaars van standing dat vredesplan zodanig wil amenderen dat Israël de grote stedelijke vestigingsgebieden op de westelijke oever van de Jordaan kan behouden.

Ik ben voor vrede. Alawai, zeggen we in het Ivriet. Op langere termijn zie ik niets in zo’n vredesopening. De Arabische wereld is in beroering. Hoe lang houdt het koningshuis in Riyad nog stand? En de Emiraten? De Jordaanse koning is ook niet zeker van zijn troon, alhoewel hij nog kan rekenen op Israël en in zijn land gestationeerde Amerikaanse troepen.

Als ik zo sceptisch ben over iets wat er zo aantrekkelijk uit lijkt te zien, wat is dan het alternatief?
Uit naam van Israël en de Joodse diaspora zou Netanjahoe de Palestijnen een echt, levensvatbaar, vredesvoorstel moeten doen. Zonder voorwaarden vooraf, met in het verschiet echte Israëlische concessies in bezet gebied. Kortom: Israël zou de knoop eindelijk, voordat het echt te laat is, moeten doorhakken, de pijn van het verlies nemen om hoop te generen.

Het kan nog, zonder Arabisch vredesinitiatief. De tijd werkt niet in het voordeel van Israël en de Palestijnen. Bennett, de leider van de Habayit Hayehudi partij en minister in de ploeg van Netanjahoe, dringt aan op annexatie van Judea en Samaria. ‘Ons huis’, nietwaar? En hij is niet de enige in het rechtse kamp die daarop aandringt. Extremisten in het Palestijnse kamp hebben ook de wind in de zeilen. Dat merken we niet zo, doordat de veiligheidsdiensten van Israël en de Palestijnse Autoriteit nauw samenwerken om Hamas-cellen te ontmantelen. Hoe lang nog?

8 + 4 = ?

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 0000

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.