ISIS

Salomon Bouman

zondag 12 oktober 2014

“Make no mistake, ISIS will attack Israël. Make no mistake …” herhaalde chacham (opperrabbijn) Toledano tijdens zijn Kol Nidrei-toespraak in de Portugese synagoge in Amsterdam. De akoestiek in dit eeuwenoude gebouw is niet van de hoogste kwaliteit zodat een groot deel van de toespraak van de rabbijn me is ontgaan. Maar zijn waarschuwing werd op hoge toon en krachtig de ruimte in geslingerd en bereikte zo mijn gehoor. Heeft hij gelijk? Ja, hij heeft gelijk. Niet nu, maar wel als de moordenaarsbende van deze terroristische organisatie er inderdaad in slaagt onder de banier van de Islam een nieuwe orde in het Midden-Oosten te scheppen. Hoe zal die nieuwe orde er uitzien? De grenzen die na de Eerste Wereldoorlog in het Midden-Oosten tijdens een borreluurtje tussen Engelsen en Fransen werden getrokken zullen in de rook van de Islam verdwijnen. Het kalifaat zal de nieuwe grenzeloze staat zijn, beter gezegd entiteit zijn. Zoiets als een stukje groene zeep dat tussen je vingers door glipt. Ik ben het met rabbijn Toledano eens dat indien ISIS zich nog verder verspreidt en vat krijgt op de grootste delen van het Arabische Midden-Oosten, Israël een nieuwe vijand heeft. Een gevaarlijke ook, want ik kan me voorstellen dat de leiders van het kalifaat in een confrontatie met de Joodse staat een bindmiddel zien om de Islamitische achterban nog steviger aan zich te binden. Het opjutten van Islamitische emoties tegen Joden is in het Midden-Oosten een klein kunstje. En die kunst zullen de moordenaars van ISIS wel verstaan.

Dit scenario is geen wet van Meden en Perzen. ISIS is wel hier en daar aan de winnende hand, maar wordt geconfronteerd met een sterke internationale coalitie, geleid door de VS waaraan ook Nederland meedoet. Nog belangrijker is dat belangrijke Arabische staten deel uitmaken van de anti-ISIS coalitie. De laatste Arabische koningen, emirs en prinsen beseffen dat ISIS zich uiteindelijk ook tegen hen zal keren. Waarom die Islamitische broederstrijd tussen Sunni-Islamieten? Omdat die vorsten en heersers in de ogen van de leiders van het revolutionaire kalifaat door en door corrupte, zuipende en hoerenlopende minderwaardige wezens zijn die de naam van de profeet Mohammed onteren. Ik kan het ook anders omschrijven. De ISIS-revolutie is ook en vooral een opstand tegen alle westerse waarden. Voor deze bandieten heeft de tijd stil gestaan Zij verlangen terug naar het tijdperk van de onbevlekte Islam, naar zuiverheid van de leer waarin geen plaats is voor begrippen als democratie, vrouwenrechten, mensenrechten en respect voor dieren.

Het is ook voor mij zo gemakkelijk om allerlei scheldwoorden te gebruiken om ISIS aan de schandpaal van de geschiedenis te nagelen. Maar we moeten wel beseffen dat we met iets authentieks te maken hebben dat de diepste gevoelens van Islamieten overal ter wereld kan raken. Voor een goed begrip even een analogie die niet zo prettig is: onder ons in Israël zijn Joden die de Tempel willen herbouwen, de eredienst daar ook willen herstellen en die geen respect hebben voor democratie maar hunkeren naar een halachische Joodse staat. Dat is met een totaal andere invulling ook de spirituele kracht van de ISIS-revolutie.

De rabbijn heeft gelijk. ISIS is een uitdaging voor Israël. Ik heb zo vaak gedacht en ook geschreven dat het een Israëlisch belang is tot een akkoord met de Palestijnen te komen. Ik ben niet gek. Ik begrijp de risico’s die er aan een twee-staten-oplossing kleven. Misschien is het al te laat. Maar voortduring van de bezetting is spirituele winst voor ISIS in de Palestijnse gemeenschap.

Ik weet niet of de internationale coalitie ISIS kan breken. Ik heb mijn twijfels, helaas. ISIS is niet alleen wapens maar ook een spirituele kracht die met wapens wel kan worden gekortwiekt maar niet kan worden vernietigd. De ISIS-moordzucht laat me walgen. Een exclusief verschijnsel is het moorden van onschuldigen niet. Wij weten er alles van.

Reageren op dit item is niet meer mogelijk.
mooi stukje weer, moni!

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 0000