Sjoel Deventer

Salomon Bouman

vrijdag 1 juni 2018

Een voedselhal in de synagoge in Deventer? Klinkt niet lekker voor mij. Ik weet niet wie van de verkoop van deze oude sjoel smult, maar ik vind het een onsmakelijke affaire.

Is er dan geen respect meer voor de grotendeels vermoorde Nederlandse Joodse gemeenschap?

Ik vind het onaanvaardbaar dat een kille zakenman zich hoopt te verrijken aan een werkende synagoge waar vrij regelmatig diensten worden gehouden. Tijdens een radiovraaggesprek toonde de man geen enkel begrip voor het belang van de synagoge voor de zich ontwikkelende Joodse gemeenschap rond de synagoge in Deventer.

Sanne Terlouw en Tom Fürstenberg hebben enkele jaren geleden het voortouw genomen om Deventer weer als een functionerende Joodse gemeenschap op de kaart te zetten. Dat is gelukt! Tot nu toe in ieder geval.

Ik begrijp dat er aan deze onsmakelijke zaak financiële aspecten zitten die kennelijk te zwaar wegen op de Joodse gemeenschap in Enschede.

Ik denk niet dat zogenoemde crowdfunding voldoende zal zijn om de zakenman uit te kopen. Wat dan wel? Ik ben van mening dat de burgemeester van deze eens zo bloeiende Joodse textielstad moet ingrijpen voor de eer van zijn stad en uit respect voor het Joodse leven daar.

De nazi’s hebben de Joden vermoord, het kapitaal geeft de genadeslag in Deventer. En als de gemeente Deventer de reddingsboei niet wil of kan uitgooien dan moet de Nederlandse politiek inspringen. Waarom geen beroep doen op de koning?

Mijn raad aan de moedige initiatiefnemers van de herleving van het Joodse gebeuren in Deventer is niet bij de pakken neer te gaan zitten en met een Israëlische mentaliteit te vechten voor de overwinning op koud kapitaal!

7 + 1 = ?

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 0000

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.