Polen

Salomon Bouman

vrijdag 22 februari 2019

Het is een onweerlegbaar feit dat Polen in de Tweede Wereldoorlog door nazi-Duitsland werd veroverd en bezet. Het ook een onweerlegbaar feit dat de nazi’s concentratiekampen op Poolse bodem bouwden waar miljoenen Joden werden vermoord.

Je hoeft geen beroepspsycholoog te zijn om te begrijpen dat die moordpartij op Poolse bodem een diepe wond is in de Poolse psyche. Ik begrijp wel dat de Polen zich willen verdedigen tegen uitspraken dat hun door de nazi’s onderworpen land mede verantwoordelijk is voor de gruwelen in de concentratiekampen op Poolse bodem.

Om zich daar tegen te wapenen heeft de nationalistische Poolse regering een wet door het Poolse parlement gejaagd die het strafbaar maakt de Poolse natie en Polen mede verantwoordelijk te stellen voor de moord op Joden op Poolse bodem.

Het is geen wijs besluit dit in een wet vast te leggen. Maar was het wél wijs van premier Benjamin Netanjahoe tijdens een bezoek aan Warschau op te merken dat Poolse burgers met de nazi’s collaboreerden? In een iets andere verzie van deze uitspraak zou Netanjahoe het begrip ‘Poolse natie’ hebben gebruikt.

De Poolse premier Mateusz Morawiecki beet terug en zei dat Polen door de nazi’s was bezet en Polen nooit met nazi-Duitsland heeft gecollaboreerd. Indien Netanjahoe niet op zijn woorden terug kwam, zou Polen niet deelnemen aan een top in Jeruzalem met andere Europese landen. Polen is deze week inderdaad niet op de top verschenen, nadat een net benoemde Israëlische onderminister van Buitenlandse Zaken, Shmuel Katz, kilo’s zout op de gekrenkte Poolse eer had gestrooid. “Ik ben een zoon van overlevenden van de Sjoa. We zullen nooit vergeven en nooit vergeten dat veel Polen met de nazi’s samenwerkten.” Om het nog scherper te zeggen, haalde hij woorden aan van oud-premier Jitschak Shamir, die heeft gezegd dat de “Polen met de moedermelk antisemitisme opzuigen.”

Zoals ze in het Nederlands zeggen: toen was de boot aan. De Polen kwamen niet naar Jeruzalem en de top in de Israëlische hoofdstad werd afgeblazen.

Natuurlijk waren er Polen, misschien zelfs veel, die de moffen een handje hielpen Maar als ik het wel heb staan Poolse burgers op de erelijst van Yad Vashem in Jeruzalem op de eerste plaats als rechtvaardigen onder de volkeren.

Er zijn ook Fransen en zelfs een enkele Duitser die in die duistere tijden Joden uit de klauwen van het nazi-monster hebben gered.

Het zou mooi zijn als de lessen van de Sjoa en het er aan voorafgaande virulente antisemitisme waren geleerd, opdat Joden zich veilig zouden kunnen voelen op het Europese continent. Toename van het antisemitisme in Frankrijk en ook in Duitsland raakt de zenuwen van Joodse gemeenschappen daar en niet alleen daar. Ik vind het een teken aan de wand dat alle Joodse instellingen in Nederland zijn beveiligd en ook in veel gevallen worden bewaakt door bewapende politie. In mijn optiek is een bewaakte sjoel een klein getto, een muur om de godsdienstvrijheid. Joden worden bewaakt, maar beschikken niet over de middelen zichzelf te verdedigen. De enige plek op aarde waar dat wel kan, is de Joodse staat Israël. Het zionisme is een zelfverdedigingsideologie. Dat die zelfverdediging tot militarisering van de samenleving heeft geleid, betreur ik, hoewel ik wel begrijp dat Arabische vijandshap daartoe de aanzet heeft gegeven.

In Israël worden Joden om dezelfde motieven gedood zoals we die uit de geschiedenis kennen, met dit voorbehoud dat de Palestijnse kwestie natuurlijk ook een bron van haat en wraak is.

In 2018 vonden er 541 haatmisdaden plaats tegen Joden in Frankrijk, in Duitsland waren er zelfs 1640 misdrijven tegen Joden.

De Frans-joodse filosoof Alain Finkielkraut werd bedreigd door Gele Vestjes in Parijs. In deze protestbeweging tegen president Macron ontwaken complottheorieën tegen Joden.

De afgelopen jaren hebben wegens antisemitisme twintigduizend Franse Joden la République verlaten, richting Israël, de VS en Canada. Ik heb een studie van een Franse socioloog gelezen die voorspelt dat aan het einde van deze eeuw Joden uit het Europese landschap zullen zijn verdwenen, opgejaagd door militante moslims.

Het zou te gemakkelijk zijn Israëls anti-Palestijnse politiek verantwoordelijk te stellen voor antisemitische daden en scheldpartijen tegen Joden op Europese bodem. Antisemitisme is van alle tijden en lijkt, zelfs na de Sjoa, onuitroeibaar te zijn.

7 + 2 = ?

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 0000

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.