Monster

Salomon Bouman

zondag 5 oktober 2014

Grote Verzoendag. Dag van inkeer. Terugkijken en ook vooruit. Ik zou graag willen dat er in de islam ook zoiets als Grote Verzoendag zou zijn. Mocht dat zo zijn dan zou ik de Palestijnse president Mahmoed Abbas willen verzoeken eens diep na te denken over zijn ongelukkige rede voor de Algemene Vergadering van de VN. Okay, de man mag klagen over de bezetting, over de manier waarop Israël oorlog voert tegen de Palestijnen, in Gaza bijvoorbeeld.

Maar als de lange aanklacht - ik heb de tekst gelezen - Israël van genocide beschuldigt, dan slaat de Palestijnse leider valse tonen aan op de pijpen van zijn orgel. Hij heeft het over oorlogsmisdaden die het karakter hebben van geplande massamoord. Natuurlijk heeft premier Benjamin Netanjahoe niet vergeten dat Abbas in zijn jonge jaren een thesis schreef waarin hij de sjoa ontkent. Met zijn ongelukkige uitbarsting van frustratie en wanhoop heeft Abbas in eigen doel geschoten en zijn tegenstander Netanjahoe in het vredesproces – wat dat ook mag zijn - gewapend met dodelijke argumenten tegen vrede met de Palestijnen nu. Ook voor het forum van de Algemene Vergadering van de VN heeft Netanjahoe alles uit zijn bloeiende pr-kast gehaald om het ontlopen van vrede met de Palestijnen te rechtvaardigen. Tussen het moordlustige kalifaat IS en Hamas wil Netanjahoe geen verschil zijn. “Loten aan dezelfde stam,” zei hij. En dus kan er geen sprake zijn van onderhandelingen met een Palestijnse regering van nationale eenheid waarin Fatah en Hamas elkaar weer aarzelend de hand reiken.

Netanjahoe gaf het manke vredesproces met de Palestijnen een nieuwe draai. Eerst vrede met de gematigde Arabische landen die nu IS bestrijden en dan kan er weer worden gepraat. Leuk, handig argument. Zou hij er zelf in geloven, zo kort voor Grote Verzoendag? Gematigde Arabische landen? Waar zijn die in hemelsnaam. Ja, er is ook een gelegenheidscoalitie te bedenken met de Arabische landen die nu met de VS oorlog voeren tegen IS, tegen Iran. Dat zou Netanjahoe graag willen. Tegen Iran. Maar ja, het historische toeval wil dat president Barack Obama Iran heel hard nodig heeft als wellicht de beslissende factor in de strijd tegen het Kalifaat. En dan is de Amerikaanse president natuurlijk niet zo gevoelig voor het argument van Netanjahoe dat een nucleair Iran een gevaar voor de wereldvrede is.

Wat Netanjahoe vreest, gaat waarschijnlijk gebeuren. Er komt geen totale stop op de Iraanse atoomambities tijdens de onderhandelingen tussen het Westen en Iran. Een groot deel van de Iraanse centrifuges zal blijven draaien, sneller dan ooit. Volgend jaar zal ik wellicht een kopie van deze column naar Crescas kunnen sturen. Geen vrede met de Palestijnen, oorlog tegen IS zonder veel succes en Iran gaat er met de winst vandoor. Goed dat Israël weer een onderzeeër van Duitse makelij heeft die met zijn atoomraketten als afschrikwekkend monster voor de kust van Iran, of verder weg diep in de zee, de ayatollahs in Teheran aan het denken kan zetten. Als dat monster maar geen vuur gaat spuwen.

7 + 2 = ?
Bij het lezen van Salomon Bouman's laatste stukje moest ik denken aan de nieuwjaarswens van het bekende Pools-Joodse moeder-type: Willen alle diegenigen die zich door mij geraakt voelen in het afgelopen jaar – door ze te beledigen, te kleineren, te kwetsen of te koeieneren – nog eens heel, heel goed nadenken waar het precies over ging en waarom ik zei wat ik zei.... het is nog niet te laat om mij hun excuus aan te bieden.

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 0000

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.