Rozen met doornen

Salomon Bouman

vrijdag 20 maart 2015

Dit is een korte. Benjamin Netanjahoe heeft overtuigend gewonnen. Israël heeft verloren. De hoop op een verandering is vervlogen. Opnieuw is aangetoond dat de opiniepeilingen onbetrouwbaar zijn en dat het nationalistische zionistische instinct van de kiezers in Israël een permanent gegeven is. Met anti-Palestijnse retoriek - geen Palestijnse staat - en ophitsing tegen de Israëlische Arabieren heeft Netanjahoe dat instinct in de stembus weten op te roepen. Ongetwijfeld een verdienste, maar verlies voor de democratie, voor de hogere waarden van het zionisme. Netanjahoe heeft de Arabische kiezers, die volgens hem massaal gingen stemmen, weggezet als vijanden van de staat!

Wat staat Israël te wachten als Netanjahoe voor de vierde maal premier wordt van een ultrarechtse regering?
Internationaal isolement.
Einde veiligheidssamenwerking met de Palestijnse autoriteit.
Derde intifada? Mogelijk.

Meer landen en parlementen zullen de niet-bestaande Palestijnse staat erkennen.
Israël zal worden gedaagd voor het Internationale Strafhof in Den Haag wegens schending van het internationale recht en schending van de mensenrechten. Nog bestaande internationale sympathie voor Israël zal onder Netanjahoe wegkwijnen. Hoeveel Israëlische jongeren zullen nu naar Berlijn en Amsterdam verhuizen?

Met 30 zetels voor Likoed tegen 24 voor het Zionistische Front zit Netanjahoe op rozen, weliswaar met doornen, om door president Reuven Rivlin te worden aangewezen als kabinetsformateur.

Reageren op dit item is niet meer mogelijk.
Meneer Bouman het is nog maar de vraag of Israel. Voor het strafhof zal verschijnen. Ze zijn er geen lid van. In dat geval kan het alleen als de veiligsraad er mee in stemt. Ik denk dat de V S zijn vetto zal gebruiken. Die zelf ook geen lid is. Ik vind wel dat Netanjahoe een ramp voor Israel is. H.G [email protected]

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 0000