Donald en Benjamin

Salomon Bouman

vrijdag 6 januari 2017

De komende Amerikaanse president Donald Trump straalt warmte uit naar premier Benjamin Netanjahoe. Er zijn zelfs geruchten in de Israëlische media dat de nieuwe heerser in het Witte Huis blij zou zijn als Netanjahoe zijn inauguratie zou bijwoont 20 januari aanstaande. Zou zijn Joodse schoonzoon achter dit initiatief staan? Het is een waarneembaar feit dat Trump zijn voorganger Barack Obama aan zijn laars lapt, ik zou zeggen zelfs beledigt.

Koud had de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry uit naam van Obama zijn vredesmissie ontvouwen of Donald liet Netanjahoe weten: wacht, na 20 januari wordt alles anders. Wat Donald aangaat, kan de vredesmissie voor het Israëlisch-Palestijns conflict meteen in de prullenbak. Dus geen twee-statenoplossing en geen rem op de nederzettingenpolitiek!

Uit naam van Obama waarschuwde Kerry dat een Joodse democratisch staat kan worden afgeschreven als Israël zich meester maakt van alle Palestijnse gebieden. Professor Leibowitz waarschuwde in 1968 al voor het verval van Israël als het de bezetting omzet in annexatie. En hij was niet de enige. Een oud-chef van de Mossad Efraim Halevi voorspelt een ramp voor zijn land als Israël de waarschuwingen van Obama uit de mond van Kerry negeert.

Met de steun van Donald lacht Benjamin de uitgaande president Obama gewoon uit. Ik voorzie dat Benjamin Netanjahoe blijft aandringen op een verdieping van de nederzettingen op de Westelijke oever van de Jordaan. Tenzij hij in het voetspoor van Ehoed Olmert als een crimineel achter slot en grendel komt. Want weer is de politie een diepgaand onderzoek begonnen naar vermeend corrupt handelen van Netanjahoe. Het zoveelste onderzoek.

Voor de goede orde wil ik er wel op wijzen dat een recent opinieonderzoek uitwijst dat zestig procent van de Israëli's nog voor een twee-statenoplossing is, dat wil zeggen een Palestijnse staat naast Israël. Het percentage Israëli's dat voor annexatie is, groeit echter gestaag en staat op dertig procent. Maar ja met zo’n rechtse regering en zo’n zwakke oppositie trekt die extremistische minderheid de meerderheid over de streep naar een onzekere toekomst. Het is een natuurwet van de democratie dat nationalistisch activisme aan het langste eind trekt. Niemand anders weet dat beter dan de uit Duitsland afkomstige vredesactivist Uri Avneri. Kort na de oorlog van 1967 voorspelde hij dat de Israëlische democratie evenals de Weimar democratie (van 1920 tot 1933) ten onder zou gaan indien Israël vrede met de Palestijnen uit de weg gaat en de veroverde gebieden koloniseert.

Er zijn optimisten in Israël die denken dat Trump Israël in de houdgreep zal nemen, als één van de voorwaarden om ‘Amerika weer groot te maken’.

Terwijl ik dit in Tel Aviv schrijf, lijkt het dat er een soort belangenverstrengeling groeit tussen Poetin, Trump en Netanjahoe tegen de terreur van islamitischen huize. We betreden een nieuw tijdperk in de geschiedenis, waarin zekerheden van gisteren als sneeuw voor de zon verdwijnen.

7 + 4 = ?

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 0000

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.