Koningsmoord

Salomon Bouman

vrijdag 22 maart 2024

Ik neem met deze column afscheid van Crescas en Benjamin Netanjahoe.

Het spijt me bijzonder dar Crescas om financiële redenen ten dode is opgeschreven. Ik vraag me af of het niet anders had gekund. Maror had toch de reddingsboei kunnen uitgooien! Ik vind het een Nederlandse Joodse tragedie. Klein over iets moois en goed. Dom en kortzichtig.

Dat geldt ook voor Benjamin Netanjahoe. De slechtste en gevaarlijkste premier in Israëls bewogen geschiedenis.

Ik ben getuige geweest van Netanjahoe’s ophitsing tegen de vredespremier Jitschak Rabin. Voor Netanjahoe is/was deze chef-staf tijdens de oorlog in 1967 een verrader. Rabin was tijdens de eerste Palestijnse intifada tot het inzicht gekomen dat het voor het welzijn van Israël, het wereldjodendom ook, van cruciaal belang was het vredespad te kiezen met PLO-leider Jasser Arafat. Rabin was via het akkoord van Oslo in 1993 op weg zich neer te leggen bij een Palestijnse staat op de bezette westelijke oever van de Jordaan.

Die weg werd op 5 november 1995 afgesneden door Jigal Amir, een fanatieke religieuze zionist, die met drie kogels in de rug Rabin en een kans op vrede vermoordde.

Netanjahoes ideologische obsessie tegen een Palestijnse staat naast Israël won die dag.

Ik was er bij toen Rabin tijdens de grootste vredesdemonstratie op het plein voor het stadhuis in Tel Aviv uit volle borst het Vredeslied zong. Eerst aarzelend, maar toen hand in hand met Shimon Peres, voluit. Naar schatting meer dan driehonderdduizend Israëli’s zongen mee.

Twintig minuten later was Rabin en met hem de hoop op vrede dood.

“Een koningsmoord van bijbels proporties” schreef ik in NRC.

Netanjahoes ideologische overtuiging tegen een Palestijnse staat won. Ik besefte dat Israël had verloren. Dat Israël door voortdurende onderdrukking van de Palestijnen, om welke reden ook, geen vrede, nooit vrede zou kunnen krijgen.

8 + 2 = ?
Veel dank Salomon, voor je - helaas - -laatste column voor Crescas, waarin je beschrijft dat je erbij was in 1995 , toen de mógelijke politieke oplossing voor een vreedzame toekomst van Israël en Palestina om zeep werd geholpen. . . . Wat een giga drama dat Rabin niet beter beveiligd werd!!
Tja, we lezen t hier, bij t ter ziele gaan, hoe jammer, van Crescas. In 1995 had En was Israel dus al verloren. Mijnheer Bouman, ik zal je columns missen.meij
Dank Salomon voor al je vele fraaie columns .. en natuurlijk ook voor al je collega’s .. zal het missen
Dank Salomon voor al je vele fraaie columns .. en natuurlijk ook voor al je collega’s .. zal het missen
Heel hartelijk bedankt voor uw bijdragen aan de Crescas nieuwsbrief. Ik hoop uw artikelen te kunnen blijven lezen in de Vrijdagavond.
Salomon, wat zal ik je rubriek missen. (En niet alleen die van jou.) Gelukkig is er nog De Vrijdagavond, waarvoor je ook schrijft. Ik hoop dat je dat nog lang kunt en wilt doen. Dank je wel. Barteline Swildens
Geachte Salomon Bouman, Bij dezen wil u hartelijk danken voor uw wekelijkse column in de Crescas. Met veel belangstelling en interesse heb ik die altijd gelezen, en doorgestuurd naar andere geïnteresseerde. Ik vind het dan ook erg spijtig dat dit uw laatste column is. En ook dat Crescas ophoud te bestaan. Ik zal het erg missen. Het ga u goed, Met hartelijke groet, Will H
Wat een doefenis. k vond/v ind Crescas een mooi, interessant Joods geluid". Jammer dat het weg gaat. Sterker; schandelijk! Kan het niet samen met Joods Cultureel Kwartier? Dankje, Salomon, Jaap Wertheim
"Dat Israel door voortdurende onderdrukking van de Palestijnen, om welke reden ook, geen vrede, nooit vrede zou kunnen krijgen. " Dit is de conclusie van meneer Bouman. Dat is nogal een aantijging richting Israel. Deze column is vrij recentelijk geplaatst, in de meest moeilijke tijd voor Israel, die zich moet verdedigen tegen de Palestijnen van GAZA!! Het is een utopie om op dd. 22 maart 2024, lovend over een" Palestijnse"? staat te schrijven.Trouwens het woord Palestijnen is een verzinsel van Yasser Arafat. Deze column is een anekdote van persoonlijke aard, met een snerend slecht einde richting Israel. Alhoewel het vreselijk is, hoe dramatische Rabin aan zijn einde kwam.

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 0000

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.