Misplaatst én dierbaar

Salomon Bouman

vrijdag 25 februari 2022

Een misplaatste grap heeft tot een onderduikadres geleid.

Jaren geleden was ik uitgenodigd een huwelijk van een vriend in een kerk in Deventer bij te wonen. De bruid draagt als achternaam de pikante naam Mosterd.

De huwelijksplechtigheid was in volle gang toen de zieke opa Mosterd zich in een rolstoel voegde bij de plechtige inzegening van het huwelijk van zijn kleindochter.

Ja, ik ben een grappenmaker. Niet altijd getuigend van verfijndheid. Maar ja… ik kon me niet beheersen toen opa Mosterd veel te laat binnen kwam. En dus schoot het spreekwoord “Mosterd na de maaltijd” uit mijn mond. Mijn vrouw kwaad, de bruidegom ontstemd, want het was te horen. Niet heel luid, maar toch …

Vorige week dineerde ik met een goede schoolvriend in restaurant Schiller in Amsterdam. We haalden oude verhalen op. En plotseling kwam “Mosterd na de maaltijd” weer boven water.

“Mosterd”, vroeg mijn vriend, “is dat iemand uit Epe?” Het balletje ging rollen. “Ik denk dat mijn zusje in de oorlog enige tijd bij een familie Mosterd is ondergedoken. Misschien ik ook.” Een paar telefoontjes en het verhaal was rond. “Piet Mosterd? Daar was mijn zusje en ik ook, denk ik, enige tijd.”

Mijn flauwe grap van toen wierp een nieuw licht op het onderduikverleden van mijn vriend en zijn zusje.

Zo werd “Mosterd na de maaltijd” mijn meest dierbare grap.

7 + 3 = ?

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 0000

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.