Libanon

Salomon Bouman

vrijdag 14 augustus 2020

Natuurlijk doen er geruchten de ronde dat Israël achter de catastrofale ontploffing in Beiroet zat. Het havengebied staat immers onder controle van Hezbollah. Dat kan ook betekenen dat daar wapens en munitie voor Hezbollah lagen opgeslagen. En waarschijnlijk ook raketten, die vanuit Iran naar Hezbollah worden verscheept.

De Israëlische militaire woordvoerder ontkende ten stelligste dat Israël ook maar iets te maken had met deze mega explosie. Maandag is het Libanese leger krachtig achter de Israëlische ontkenning gaan staan. Er waren weliswaar, volgens Libanon, Israëlische vliegtuigen boven Zuid-Libanon in de lucht maar die hebben geen schot richting Beiroet gelost.

Het is goed en verstandig dat het Libanese leger zijn Israëlische tegenhanger, Tsahal, de hand boven het hoofd houdt.

Op het militaire hoofdkwartier in Beiroet wordt begrepen dat het anti-Israëlische geruchtencircuit Hezbollah kan motiveren een raketregen op Israël af te vuren. Oorlog dus, en dat is beslist het laatste waarop het door de ramp getroffen Libanon zit te wachten.

Ik denk dat dit de achtergrond is van de op zichzelf opvallende Libanese stellingname voor Israël en daardoor indirect tegen Hezbollah.

Is dat misschien de Israëlische winst van de verschrikkingen in Beiroet?

Het is wel een ‘verlies’ voor Israël dat Yona Avrushmi, in 1983 de moordenaar van de Peace Now activist Emil Grunzweig niets heeft geleerd van 27 jaar gevangenisstraf. De demonstranten voor het huis van Netanjahoe in Jeruzalem noemde hij ziektekiemen die moet worden gezuiverd.

Het verlies voor Israël is verder dat Netanjahoe, voor zover ik weet, deze tot moord aanzettende woorden niet heeft veroordeeld.

Het verlies voor Israël is ook dat deze terrorist na zijn vrijlating niet is opgepakt.

7 + 2 = ?

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 0000

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.