Fake News

Salomon Bouman

vrijdag 9 juni 2017

Fake News is zo oud als de wereld. Fake News wordt door mij vertaald als ‘misleiding’ maar kan ook als ‘list’ worden benoemd. Denk aan het Paard van Troje. Daar kwamen in de nacht Griekse soldaten uit die Carthago overrompelden.

Oorlogen en verkiezingen zijn gewonnen met Fake News. Denk even aan generaal Mosje Dayan, een meester tactische verleider. Toen Israël vijftig jaar geleden op 6 juni het Egyptische leger in de Sinaï-woestijn aanviel en de Egyptische luchtmacht op de grond vernietigde, meldde radio Israël op last van Dayan dat Egyptische tanks Israël waren binnen gedrongen. Een leugen die de aanval dekte. Zo eenvoudig is het.

En Hitler dan. De nazi’s stormden Polen binnen in reactie op verzonnen Poolse agressie. De grootste en eerste Fake News tacticus was Goebbels, Hitlers minister voor propaganda.

De Verenigde Staten vielen Noord-Vietnam aan omdat Vietnamese oorlogsbodems volgens Amerikaanse bronnen het vuur hadden geopend op de Amerikaanse vloot voor de kust van Vietnam. We weten nu beter. En ook de Amerikaanse inval in Irak werd gedragen door leugens. Saddam had geen atoomwapens en biologische wapens, gifgassen, die de oorlog rechtvaardigden.

Nog wat Fake News? De Britse conservatieven wonnen de laatste verkiezingen op grond van valse voorlichting van de kiezers.

Fake News is in onze tijd het gevaarlijkste geestelijk gif geworden door de snelheid van het licht waarmee het door de media wordt verspreid. Hackers planten Fake News in verkiezingscampagnes om de uitslag ervan te beïnvloeden.

Fake News is levensgevaarlijk, een bron voor oorlogen zelfs. De rel om Qatar schijnt op Fake News te berusten. De emir zou nooit iets positiefs over Iran hebben gezegd. Reden voor Saoedi-Arabië en Golfstaten wel de betrekkingen met dat steenrijke olie(gas)land te verbreken.

In het Midden-Oosten, waar paranoia de grootste geestelijke afwijking is, kan een Fake News bericht de kanonnen laten bulderen. En misschien niet alleen daar. Vraag het maar aan de Amerikaanse president Donald Trump, die over de ene en andere leugen struikelt, misschien niets eens beseffend dat hij een bron van Fake News is.

7 + 3 = ?
Het Paard van Troje in Carthago? Dat is ook fake. Nog een mooi voorbeeld.

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 0000

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.