Gaza

Salomon Bouman

vrijdag 14 mei 2021

Oorlogscorrespondent in Bilthoven. Hoe bizar. Toen ik nog actief was als correspondent in Israël voor NRC en de Nederlandse radio was de oorlog nabij. Ik denk aan de oorlogen in 1967, 1970, 1973, 1982, 1987, 2002 die ik heb verslagen. Ik heb dood en verderf gezien, ik heb verdriet gevoeld. Ik vreesde voor het leven van mijn kinderen. In welk café zouden ze zitten dat zou kunnen worden opgeblazen?

Nu loop ik door onze schitterende tuin. De kleuren en geuren van bloemen strelen mijn ziel. Mijn mobiele telefoon zingt. Een gesprek uit Israël. Een oorlogsverhaal.

Plotseling komt de herinnering aan de oorlog in 1973 weer bij me op. Met mijn vrouw en twee kinderen zochten we veiligheid in de schuilkelder. Ik deed met gasmasker op een in Nederland moeilijk te verstaan verslag voor een radio-uitzending.

Nu zit ik voor mijn computer. Ik luister naar Radio Israel, kijk naar de Israëlische tv, zender Khan 11, lees Haaretz, Israel Hayom, Yediot Achronot, The New York Times en Le Monde. Ook kijk ik naar de belangrijke internationale tv-zenders, zoals CNN, Al Jazeera en natuurlijk de BBC.

Uit de gegevens die ik uit de media oppik, probeer ik me een beeld te vormen van de nu voor mij verre realiteit.

Omdat de situatie tot aanstaande vrijdag – wanneer deze column online is gegaan – drastisch kan veranderen, ga ik niet in op de details, niet op het aantal Hamasraketten, niet op de Israëlische luchtaanvallen op Hamasdoelen in Gaza en ook niet op de onlusten in Jeruzalem en het aantal doden en gewonden. Daar hebben de lezers van de Crescas-nieuwsbrief dan via de Nederlandse media al een beeld van gekregen.

Ik trek een aantal hoofdlijnen.

Israëlische rechtse extremisten uit de demissionaire regering van Netanjahoe hebben tijdens Ramadan moslims in Jeruzalem geprovoceerd met leuzen als “Dood aan de Arabieren, we gooien jullie er uit.”

Het er uit gooien sloeg ook op het uit hun huis zetten van enkele Palestijnse gezinnen in de wijk Sheikh Jarrah. Het land waarop die huizen staan, werd 1946 door Joden gekocht. Het Hooggerechtshof zou over deze kwestie maandag 10 mei beslissen maar stelde de uitspraak uit wegens de gespannen situatie in Jeruzalem.

De spanningen liepen op door het samenvallen van de rechtszaak over de huizen in Sheikh Jarrah met Ramadan en Jeruzalemdag, dat wil zeggen de viering van de bevrijding van Jeruzalem in 1967.

De politie in Jeruzalem is onnodig hard opgetreden tegen de Palestijnse demonstranten op het plein voor de Al-Aksa moskee. Er werden lichtgranaten in de moskee gegooid.

Beelden van de ‘ontheiliging’ van de moskee hebben het Palestijnse protest het karakter van een godsdienstoorlog gegeven.

De protesten breiden zich uit tot de grote Arabische minderheid in Israël.

Hamas wierp zich op als de beschermer van de Al-Aksa en stelde Israël een ultimatum de politie uit Oost-Jeruzalem terug te trekken.

Netanjahoe legde het ultimatum naast zich neer. Precies om 18.00 uur plaatselijke tijd startte Hamas de rakettenregen op Israël, waarbij voor de eerste keer ook zeven raketten op Jeruzalem werden afgevuurd.

De oorlogssituatie tussen Israël en Hamas heeft de vorming van een alternatieve regering vertraagd of onmogelijk gemaakt. De islamitische Ra’am partij van Mansour Abbas en de rechtse Yamina partij van Naftali Bennett kwamen onder druk van hun achterban tot het inzicht de vorming van een anti-Netanjahoe regering te onderbreken. In de door oorlogsgeweld aangewakkerde emoties gaan een islamitische partij en een rechtse partij niet samen in een regering. De gemoederen moeten eerst kalmeren alvorens de poging links met rechts onder één dak te brengen, kan worden voortgezet.

Heeft Netanjahoe de situatie in Jeruzalem uit de hand laten lopen of zelfs aangemoedigd om aan te sturen op vijfde algemene verkiezingen in twee jaar?

De oorlog tussen Israël en Hamas test wegens het religieuze karakter ervan óók de prille openlijke betrekkingen tussen Israël en de Golfstaten.

Israël en de VS botsen over de ontruiming van de huizen in Sheikh Jarrah in Oost-Jeruzalem.

Israël heeft wegens de gespannen situatie reservisten opgeroepen.

Inval in Gaza?

7 + 2 = ?
Gewoon een laat kadootje van Donald Trump aan zijn boezemvriend Nethanyahu en een trap tegen de schenen van Joe Biden., Mony. In deze en volgende crisis-situaties gaan ze die natuurlijk niet in de lik zetten, waar hij thuishoort. Groeten uit Balkh.
Oh ja Mony, ik zette je excellente column zojuist op mijn Face Book pagina. Groetenis Martin.
mooi duidelijk beeld van de situatie waar we weer in zitten. Ik geloof zelfs, in gebracht zijn, door Bibi en handlangers uiteindelijk om de rechtzaak van hem te ontlopen

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 0000

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.