Paradox

Salomon Bouman

vrijdag 20 augustus 2021

Naftali Bennett opgelet! Ik neem aan dat je hebt gekeken en geluisterd naar de manier waarop president Joe Biden het overhaast terugtrekken van de Amerikaanse troepen uit Afghanistan heeft verdedigd. Zou het de nieuwe Israëlische premier zijn opgevallen dat Biden in die zee van woorden iets zei dat Bennett goed in zijn oren zou moeten knopen. “De Amerikaanse politiek is gebaseerd op mensenrechten”, zei deze president.

In zijn achterhoofd houdt Biden vast aan het idee dat er op basis van zijn mensenrechtenpolitiek een twee-staten-oplossing moet komen: Israël naast een Palestijnse staat in bezet gebied. Ik vermoed dat Biden weet dat deze optie gezien de Israëlische politieke realiteit een illusie is. Wat staat Naftali Bennett bij zijn eerste officiële bezoek aan Washington dan in het Witte Huis te wachten? Geen Amerikaanse druk om de weg naar een Palestijnse staat in te slaan, maar wel een hard Amerikaans verzoek de bezetting een humaner gezicht te geven.

Hierop vooruit lopend zijn er de afgelopen weken al tekenen dat Bennett dit heeft begrepen. Hij wil Biden ‘bewijzen’ dat hij luistert naar de mensenrechtenstem die uit het Witte Huis klinkt.

Chefstaf generaal Kochav heeft zijn soldaten opdracht gegeven minder snel de trekker over te halen tijdens confrontaties met Palestijnse demonstranten in bezet gebied. De afgelopen maanden zijn veertig Palestijnen, onder wie enkele kinderen, door de bezettingsmacht gedood. De order van generaal Kochav is kennelijk niet tot alle rangen van het leger doorgedrongen. Het afgelopen weekeinde werden tijdens een nachtelijke inval in Jenin vier Palestijnen gedood die naar de wapens grepen. Een legereenheid drong de stad binnen om een Hamas-terrorist te arresteren, aldus het leger.

Dit ernstige incident staat haaks op het besluit van generaal Kochav een einde te maken aan de nachtelijke invallen en patrouilles in steden en dorpen in bezet gebied.

Afgestemd op het politieke humeur van Biden zal Israël meer Palestijnen toestaan in Israël te werken en de draad van samenwerking met het Palestijnse zelfbestuur in Ramallah weer opnemen. Er zit meer in het vat voor de Palestijnen op economisch gebied.

Opmerkelijk is het besluit van de rechtse Bennett de Palestijnen toe te staan achthonderd huizen te bouwen in het onder Israëlische militaire controle staande gebied C op de Westelijke Jordaanoever.

Tegenover dit gebaar van goede wil staat dat de kolonisten tweeduizend huizen kunnen toevoegen aan hun nederzettingen. Bennett stelt Biden met deze wisseltruc voor een voldongen feit, in de verwachting dat de Amerikaan dit zal slikken. Niet zo gek bedacht want Biden is door de chaotische vlucht van de Amerikanen uit Kaboel voorlopig politiek verzwakt en niet in de stemming voor een confrontatie met Bennett over een paar huizen in bezet gebied.

Vanuit Amerikaans perspectief is het strategisch belang van Israël in het Midden-Oosten na de nederlaag in Afghanistan groter dan ooit.

Hoe Biden dit zal rijmen met zijn mensenrechtenpolitiek is de paradox van de aanstaande top in Washington.

7 + 4 = ?

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 0000

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.