Oekraïne

Salomon Bouman

vrijdag 18 maart 2022

Het even geduurd voordat het morele licht in Jeruzalem ging schijnen. Voor niet-Joodse vluchtelingen uit Oekraïne die aan de poorten van het Joodse land klopten, bleven de eerste dagen van de ramp in het hart van Europa de deuren dicht.

Als je geen halachische insteek hebt – een Joodse grootvader bijvoorbeeld – of dat kan aantonen, beschermt de minister van Justitie Ayelet Shaked het Joodse karakter van Israël. Dan gaat de tent van Abraham voor vluchtelingen niet open. Van een minister die ook gezinshereniging van Palestijnen in de weg staat om het Joodse karakter van de staat Israël tegen indringers te beschermen, verwacht je geen menselijkheid. Ayelet Shaked zit gevangen in haar nationalistische religieuze overtuiging dat niet alleen Judea en Samaria deel van Israël moeten uitmaken, maar dat Israël een zuiver Joods land moet zijn en blijven.

Gelukkig zijn rabbijnen wel tot een humaan inzicht gekomen, dat voortvloeit uit de lange geschiedenis van de wereldwijde Joodse vluchteling.

Premier Naftali Bennett, die uit hetzelfde ideologische nest komt als minister Shaked, heeft met haar halsstarrigheid gebroken. Hij heeft ongetwijfeld geluisterd naar Israëls opperrabijn David Lau, voor wie het opnemen van vluchtelingen een Joodse religieuze plicht is. De ambitieuze Bennett heeft bepaald dat Oekraïense vluchtelingen, Jood of niet, enige tijd in Israël kunnen blijven. Later zal worden bekeken of ze recht hebben op het Israëlische staatsburgerschap of de status van asielzoeker kunnen krijgen.

Een schandvlek is gelukkig uitgewist.

En dan een ander Joods aspect van de wrede Russische overval op Oekraïne. Een oorlog waarin premier Naftali Bennett een bemiddelende rol wil spelen. Als zijn droom in vervulling gaat zullen Rusland en Oekraïne in Jeruzalem de vredespijp roken.

Die droom, die naar mijn mening een droom zal blijven, verklaart waarom Israël zich neutraal opstelt om de lijntjes met Moskou en Kiev open te kunnen houden. Dus heeft Israël – voor zover ik dat kan weten – een dringend verzoek van Oekraïne om wapens afgewezen.

Israël wil Vladimir Poetin ook niet voor de voeten lopen wegens een stilzwijgende overeenkomst met hem over de vrijheid van handelen van de Israëlische luchtmacht boven een deel van Syrië waar Rusland zich militair heeft genesteld. Via Syrië probeert Iran wapens naar Hezbollah te smokkelen. Met raketten en luchtaanvallen probeert Israël die stroom van wapens te onderbreken.

In de balans ligt morele en wapensteun aan Oekraïne naast eigen belang. Het is lastig koorddansen voor Naftali Bennett.

7 + 2 = ?

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 0000

Bekijk hier ons gerelateerde cursus aanbod

Salomon Bouman Item in samenwerking met Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland. Het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland is opgericht in 1919 in navolging van soortgelijke genootschappen in het buitenland, die voortkwamen uit de traditie van de Wissenschaft des Judentums. Van oudsher organiseert het genootschap lezingen waarin joodse wetenschap in de ruime zin van het woord centraal staat. Er worden lezingen gehouden over joodse cultuur, religie, geschiedenis, literatuur, medische onderwerpen, fysica, filosofie, muziek, of een combinatie daarvan. Het genootschap organiseert 6 à 7 lezingen per jaar. Deze worden altijd op zondag gehouden. De contributie bedraagt € 25 per jaar. meer informatie: genootschapjoodsewetenschap.nl
Demografische veranderingen in Israel

In zijn lezing legt Salomon Bouman de nadruk op de grote veranderingen in Israël in de jaren voor en na de oorlog van 1967. Hij belicht het belang van die oorlog voor de diaspora en met name voor de...

Shelly Bodenheimer
Online privéles Ivriet

Wil je in eigen tempo, op jouw niveau vanuit huis Ivriet leren? Geen reistijd meer en wel persoonlijke begeleiding? Dat kan! Je maakt eerst onze toets zodat we alvast een beetje weten wat je niveau...

Emanuel Tov
De Dode Zeerollen - introductie

Sinds de vondst van deze teksten in 1947 houden de Dode Zeerollen de wetenschap bezig. Deze lezing vertelt wat de Dode Zeerollen eigenlijk zijn, hoe, waar en door wie zijn ze gevonden en wat hun...

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.