Netanjahoe’s ‘vrienden’

Salomon Bouman

vrijdag 11 juni 2021

Donald Trump, weet u het nog? De oud-president van de Verenigde Staten die nog steeds bij hoog en laag volhoudt dat hij de presidentsverkiezingen heeft gewonnen, dat de verkiezingen zijn gestolen? Waarom zou u naar Trump luisteren? Luister goed, met een Joods oor, dan hoort u ook Benjamin Netanjahoe beweren dat de Israëlische verkiezingen zijn gestolen, dat de uitslag van de verkiezingen voor hem onaanvaardbaar is, dat hij alles zal doen om Israël te redden uit de handen van die ‘verraders’ die hem uit de macht willen stoten, hem als politicus en mens willen vernietigen.

Netanjahoe verkeert in een psychose van haat. Hij is gevaarlijk, ook volgens de Shin Beth, de binnenlandse veiligheidsdienst die heeft gewaarschuwd voor politieke moorden door zijn opgehitste aanhangers. Ik heb gezien en gehoord hoe Netanjahoe in 1994 en 1995 premier Jitschak Rabin als verrader bestempelde omdat hij met Jasser Arafat in 1993 de Oslo-akkoorden had gesloten. Drie kogels velden deze moedige premier in november 1995, na een van de grootste vredesdemonstratie ooit. Ik hoor nog het Vredeslied dat hij toen hand in hand met Shimon Peres zong.

Nu hebben de toekomstige premier Naftali Benett en anderen bescherming gekregen van de binnenlandse veiligheidsdienst.

Deze column verschijnt vrijdag bij Crescas en ondanks de haatcampagne verwacht ik dat de nieuwe regering zondag het vertrouwen van de Knesset krijgt.

U heeft natuurlijk al veel over de samenstelling van de regering gelezen. Ik wil er twee aspecten uitlichten die de aandacht vragen: voor het eerste sedert lange tijd zitten er geen religieuze partijen in de regering!

Je zou dus kunnen bedenken dat de poort eindelijk open gaat voor civiele huwelijken. Nee hoor. Want: de fundamentalistische islam is via het coalitieakkoord de regering binnengedrongen. Deze partij verafschuwt het burgerlijk huwelijk even hartgrondig als de streng orthodoxe partijen. Geen verlicht keerpunt dus in het Joodse land.

Met God is geen compromis mogelijk. Nog niet.

Met God valt ook niet te spotten, zeker niet als het de God is van de Amerikaanse Evangelicals, de grote vrienden van Trump en Netanjahoe.

Voor de Amerikaanse prediker Mike Evans, de allergrootste niet-Joodse vriend van Netanjahoe, heeft diens val duivelse betekenis.
Luister maar: “Deze verkiezingen kruisigen een man die wordt gehaat. Zij die hem kruisigen, vernietigen het land.”
Zij (de tegenstanders van Netanjahoe) zijn er op uit “alles te verwoesten waarvoor wij Evangelicals ons leven hebben opgeofferd.”

Mike Evans is er zeker van dat “God Netanjahoe had uitverkoren” Israël te leiden. Ik vraag me af hoe deze christen het in zijn hoofd haalt de Joden ervan te beschuldigen de Sjoa over zichzelf te hebben afgeroepen.

Ik citeer: “De Joden beledigden elkaar. Zij hebben de rook van Auschwitz niet zien opgaan omdat ze meer Duitsers dan Joden waren.”

De Evangelicals in de VS waren Netanjahoe’s beste vrienden. Hun God verbiedt het Israël, als voorportaal voor de wederkomst van Jezus, te bekritiseren. Bij hen voelde Netanjahoe zich zó goed thuis dat Amerikaanse Joden zich beklaagden dat hij hen verwaarloosde.

Voorlopig zijn Trump en Netanjahoe van het toneel verdwenen. Voor hoe lang? Alleen de God van de Evangelicals weet het.

Reageren op dit item is niet meer mogelijk.

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 0000