De Ketoebah: Theater online

Loading...
Altijd online-cursussen vallen onder het vaste online aanbod van Crescas.
Deze cursus volg je online in eigen tempo op een tijdstip dat jou uitkomt
Kosten
€ 10,00
Een opgenomen toneelstuk

HaKetoeba (1959) is het bekendste en meest succesvolle stuk van de Israëlische satiricus Ephraim Kishon, boordevol verfrissende humor én sociale kritiek.

Wat betekent het als je officieel een huwelijkscontract sluit? En wat gebeurt er als je dat belangrijke traditionele document niet blijkt te hebben?

De hoofdrolspelers van het stuk zijn Elimelech de loodgieter, de kostwinner van het gezin, en zijn vrouw Shifra, beide voormalige leden van een kibboets, die na 25 jaar samenwonen ontdekken dat ze misschien nooit religieus getrouwd zijn geweest. Als hun dochter Ayala op het punt staat te trouwen, vraagt ​​ze hen om hun ketoeba (het huwelijkscontract waarin de verplichtingen van de man ten opzichte van zijn vrouw staan beschreven), aangezien haar verloofde, Robert, bezig is met het regelen van hun huwelijk. Zijn familie, afstammend van rabbijnen van groot aanzien, zouden die graag willen zien. Als blijkt dat Ayala zonder de ketoeba niet met Robert kan trouwen, wil Elimelech met Shifra trouwen, maar ze heeft er geen zin meer in, omdat ze niet gelooft dat Elimelech na zoveel jaren nog echt van haar houdt. Ayala en Elimelech doen er alles aan om Shifra op andere gedachten te brengen, en ook Buki, de secretaris van de kibboets, helpt mee. Ondertussen probeert iedereen erachter te komen wat er met de ketoeba is gebeurd. Uiteindelijk wordt de ketoeba teruggevonden achter een fotolijst, en daarmee is het obstakel voor de bruiloft van Ayala en Robert opgeruimd, en staat Shifra weer aan de zijde van Elimelech. Maar of Ayala en Robert ook trouwen? Dat moet je zelf gaan zien!

HaKetoeba werd voor het eerst uitgevoerd in 1961 in het Ohel Theater in Tel Aviv, met in de hoofdrol Meir Margalit en geregisseerd door Ephraim Kishon zelf. Zes jaar later regisseerde Kishon De ketoeba in Nederland en in het Nederlands, met Sylvain Pons in de hoofdrol.

Nu, vijftig jaar later, maken we de cirkel rond door Kishons theaterstuk weer naar Nederland te halen, en dit keer met Kishons favoriete acteur in de hoofdrol: Habima-acteur Michael Koresh.

De opname van HaKetoeba is in augustus 2017 gemaakt in het Creatheater in Amsterdam.

De acteurs zijn:
Michael Koresh
Erga Netz
Yasmin Kedar
Maayan Licht
Tomer Pawlicki
Natalie Domovitz-Paz

Er wordt gespeeld in het Ivriet met Nederlandse ondertiteling.

Deze cursus kun je starten nadat de betaling is afgerond. De cursus staat klaar in je account en je kunt op elk gewenst tijdstip zo vaak je wilt naar de cursus gaan.