Gantz

Salomon Bouman

vrijdag 8 februari 2019

Als een duveltje uit een doosje is een generaal op het podium van de Israëlische politiek verschenen om premier Benjamin Netanjahoe op 9 april (verkiezingen) van de troon te stoten. Wie is die ex-chef-staf Benny Gantz?

Is het zó triest met de Israëlische politiek gesteld dat een generaal het land uit de handen van Netanjahoe moet redden? Ik denk dat dit de werkelijkheid is. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat Benny Gantz dat kunststukje ook kan uithalen. De eerste tekenen zijn echter gunstig voor hem.

Nadat hij in een uitgekiende tv-presentatie zijn kandidatuur bekend had gemaakt, sprong hij in de opiniepeilingen omhoog, bijna op gelijk hoogte met de Likoed-partij van Netanjahoe.

Maar ja, dat is een momentopname. Het kan verkeren zei Bredero lang geleden.

Ik heb de presentatie van Gantz gevolgd. Wat kan je anders van een vechtersbaas verwachten dan dat hij als het om de veiligheid van Israël gaat een havik is voor wie er geen plaats is voor een Palestijnse staat naast Israël? Gantz staat er op dat de Westelijke Jordaanoever onder Israëlische controle blijft, dat de hoogvlakte van Golan van Israël blijft en dat er van een verdeling van Jeruzalem geen sprake kan zijn. Zoek het verschil met Netanjahoe. Dat is er niet.

Wat is er dan wel anders? Mocht hij het aan het hoofd van zijn nieuwe partij – Sterkte van Israël (Chosen leJisraeel) – op 9 april als de sterkste partij naar voren komen dan is het niet zeker dat het gedaan is met Netanjahoe. Dat hangt af van het stembusresultaat van Likoed en andere rechtse partijen die alsnog een coalitie rond Netanjahoe zouden kunnen vormen.

Gantz heeft linkse partijen en de sterke centrumpartij van Jaïr Lapid nodig om de macht van Netanjahoe te kunnen overnemen. En dat is niet zo zeker dezer dagen. Er kan nog veel veranderen.

Gantz heeft de beste kansen om premier te worden als de openbare aanklager vóór 9 april besluit Netanjahoe wegens corruptie in staat van beschuldiging te stellen. De openbare aanklager heeft zich tot groot ongenoegen van Netanjahoe op het standpunt gesteld dat iedereen voor de wet gelijk is en dat hij geen uitzondering kan maken voor de premier. Netanjahoe vecht dit standpunt van de openbare aanklager aan bij het Hooggerechtshof. Ik geef hem weinig kans uit handen van de openbare aanklager te blijven.

Het is dus afwachten en heel spannend voor Netanjahoe en diens ambitieuze vrouw
Sarah.

Mocht hij inderdaad in staat van beschuldiging worden gesteld dan is het niet zo zeker dat veel Likoed-aanhangers en kolonisten en andere religieuze nationalisten zich van hem zullen afkeren. Misschien wordt hij dan zelfs nog populairder. Want Netanjahoe piekert er niet over zich uit de politiek terug te trekken als hij een twijfelachtig daglicht komt te staan.

Nog even iets over de nieuwe partij van Gantz. Enkele generaals gaan met hem mee het politieke avontuur in. Oké, dat appelleert aan het Israëlische angstgevoel. Maar met generaals aan het hoofd van een partij win je niet altijd in Israël, soms wel, soms niet.

Op de kandidatenlijst van Gantz verschijnen geen vrouwen en als ik het wel heb vrijwel geen Sefardische Israëli’s. Het is weer een Asjkenazische eliteclub. Ouwe jongens onder elkaar. Is dat een recept voor een verkiezingszege? Ik waag het te betwijfelen.

Graag zou ik echter toegeven dat ik de politieke brei in het Joodse land niet goed in de smiezen heb.

8 + 1 = ?

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 0000

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.