Mekka

Salomon Bouman

vrijdag 18 december 2020

Wat een feest! Ik doel op het reiswonder van Chanoeka! Het vliegveld bij Tel Aviv kan nauwelijks de duizenden reislustige Israëli’s verwerken die staan te springen en te dringen om naar het nieuwe ‘Mekka’ Abu Dhabi te kunnen vliegen.

Covid19 of niet, we gaan, is het motto van de wereldbekende Israëlische toerist. In de Verenigde Arabische Emiraten kijken ze op naar de hoogste torenflat ter wereld, maar nog belangrijker is winkelen. De winkels aan de Dizengoffstraat zijn dicht, maar daar in het nieuwe Arabische lustoord is er geen houden aan.

De wereld van luxe ligt voor de mensen uit het Beloofde Land open. En afstand houden … welnee. Niet daar. Fijn samen. De Israëlische autoriteiten maken zorgen om de Covid19-besmettingen waarmee de reizigers naar huis terugkeren.

Misschien zou het verstandiger zijn geweest het vliegen naar Abu Dhabi even te verbieden, maar ja, wie let daarop als luilekkerland zo dichtbij is? De vrucht van de vrede met de VAE is toch zó zoet. En nu gaan de poorten van Marokko binnenkort óók open. Dankzij Donald Trump, die in het Midden-Oosten met vrede voor Israël heeft gegoocheld!

Reken maar dat tienduizenden Israëli’s met Marokkaanse wortels weer willen ronddolen in Casablanca, Marrakesh of Fez.

Ik ben daar geweest en ik begrijp het verlangen naar die warme, geurige wereld wel.

Dat de Israëlische politiek verzuurt, is een naar bijverschijnsel van de vredesexplosie. Premier Benjamin Netanjahoe is in moeilijkheden. Gideon Sa’ar, een vertrouweling van Netanjahoe heeft zich van zijn mentor afgekeerd en stevent volgens recente opiniepeilingen aan het hoofd van zijn nieuwe partij af op een tweede plaats net achter Likoed.

Ik geloof niet zo in opiniepeilingen. Als déze opiniecijfers wél serieus zijn, dan is er in de Knesset een meerderheid die van Netanjahoe af wil. Lieberman, Bennett, Sa’ar en de Arabieren hebben genoeg van de als een dictator handelende Netanjahoe.

De sleutel ligt in handen van de ongelukkige, naïeve minister van Defensie en vicepremier Benny Gantz. Hij kan een regeringscrisis forceren over de begroting. Maar ja, bij nieuwe verkiezingen in maart zal die ‘hoop’ van links zwaar kopje onder gaan. Nauwelijks vijf zetels voor Blauw-Wit van Gantz. Zelfmoord dus en dat is geen natuurlijk gedrag voor een voormalig chef-staf.

Ik sluit deze column af met de veronderstelling dat Netanjahoe enGantz het op een akkoord gooien om de wolven die uit zijn op hun politieke buit, op afstand te houden.

7 + 3 = ?

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 0000

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.