Zilzoel

Salomon Bouman

vrijdag 11 september 2020

Ik heb de hoop opgegeven de komende feestdagen met mijn kinderen en kleinkinderen in Israël te vieren. Gezien de hevigheid van de nieuwe corona-explosie vrees ik dat ik nog lang moet wachten alvorens naar Israël te kunnen vliegen. Inmiddels is het dodental als gevolg van dit gemene virus opgelopen tot boven de duizend en worden er dagelijks tegen de drieduizend nieuwe besmettingen gemeld. Corona ligt als een soort ondoordringbare muur rond de vesting Israël.

Terwijl ik dit schrijf komen er berichten uit Israël dat de regering overweegt een volledige lockdown af te kondigen. Het hele land lam leggen dus. Daar komt het wel op neer. Een variant is een gedeeltelijke lockdown, in steden waar het coronavirus hard toeslaat. Dat zijn steden met een hoog percentage chassidiem en ultra-orthodoxe Joden. Arabische steden en dorpen in het centrum en noorden van Israël zijn eveneens hard door corona getroffen. Beide gemeenschappen houden zich niet of onvoldoende aan de coronaregels.

Huwelijken en godsdienstige bijeenkomsten, waar veel mensen te dicht op elkaar staan en zitten, zijn de voornaamste redenen voor de explosie van corona in deze gemeenschappen. Corona veiligheidsvoorschriften worden daar met handen en voeten getreden.

Chassidiem zeggen dat de coronamaatregelen de vervulling van hun religieuze plichten in de weg staan. Ze zijn verbolgen dat premier Netanjahoe een beroep op Oekraïne heeft gedaan om de grenzen te sluiten voor duizenden chassidiem uit Israël, die zich zoals ieder jaar willen verzamelen bij het graf van rabbi Nachman, in de Oekraïense stad Uman. Netanjahoe heeft dit besluit genomen om te voorkomen dat deze Joodse pelgrims besmet met het coronavirus naar Israël terugkeren. Een wijs besluit. Maar voor de chassidiem is Netanjahoe een verachtelijke seculiere Jood die het lef heeft zich tegen hun diepe religieuze emoties te keren. Vandaar dat chassidiem zich hebben aangesloten bij het wekelijkse protest in Jeruzalem, Tel Aviv en elders tegen het ‘aanblijven’ van de van corruptie beschuldigde premier.

Zou er enig verband bestaan tussen de onbeheersbaarheid van corona en het aantal toegenomen dodelijke ongelukken in de bouw? Kent U het Hebreeuwse woord ‘zilzoel’? Het betekent zoiets als: het kan me niet schelen, ik trek me er niets van aan, ik doe waar ik zin in heb, ik heb lak aan voorschriften.

De afgelopen twee jaar is het aantal ongelukken met dodelijke afloop in de bouw met 56 procent gestegen. Tussen het jaar 2000 en 2015 verloren 480 werknemers in de bouw hun leven. In 2019 vonden 91 bouwvakkers de dood in de bouw. Cijfers om over na te denken. Ik ken de verdeling niet maar de meeste doden zijn Arabieren en buitenlanders.

Mijn zoon in Ramat Hasharon vertelde me dat een technicus die eerder een airconditioner in zijn huis had geplaatst tijdens werkzaamheden een dodelijke val had gemaakt.

Ik denk dat er een verband bestaat tussen het niet of onvoldoende naleven van de coronaveiligheidsmaatregelen en de gebrekkige veiligheidsvoorschriften in de bouw, zeker nu er in Israël steeds hoger wordt gebouwd.

Zilzoel!! Dat is mijn verklaring.

7 + 4 = ?
Mony, mooi dat je en passant in je column onze onverschilligheid meeneemt over de werkers in het bouwvak, die maar gewoon doodvallen. Geen boetes voor de aannemers, geen verscherpte controle. Het zijn tenslotte geen joden. Breek me de bek niet open. Eldad

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 0000

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.