Ha’aretz

Salomon Bouman

vrijdag 7 november 2014

Ik sta weer onder de nieuwsdouche in Israël. Wat een verschil met de zachte nieuwsstroompjes in het sappige Nederland. Hier in het Joodse land staat zoveel op het spel, zaken waarvan Nederlanders gelukkig zijn verschoond. Je zult nooit in een Nederlandse krant lezen dat het voorbestaan van het Koninkrijk in gevaar is als … etc. Het wonderlijke is dat de opvallende levenslust van de Israëli’s samengaat met zwartgalligheid als het over de toekomst gaat, of over de relaties tussen seculieren en zwarte vromen, om voor het gemak de Palestijnse kwestie maar even weg te denken.

Ik ben een trouwe lezer van Ha’aretz, de onheilsprofeet onder de kranten hier. Enkele dagen geleden opende de krant met een citaat van een Amerikaanse journalist die van hooggeplaatste anonieme kringen in Washington had gehoord dat premier Benjamin Netanjahoe ‘kippenstront’ is. Uitdrukking van de frustratie rond president Obama over Netanjahoe’s vredesobstructie. Ik vind het vanuit een zuiver journalistiek standpunt onaanvaardbaar dat Ha’aretz op basis van anonieme bronnen de krant met dit non-nieuws opent. Gewoon vuilspuiterij. Een lid van de redactie van de krant, die ik goed ken, is het met mijn kritiek eens. Een paar dagen later verschijnt in Ha’aretz een spotprent waarop Netanjahoe lachend achter de stuurknuppel van een passagiersvliegtuig op de Twin-torens in New York invliegt. Met kippenstront en een spotprent wil Ha’aretz de spanningen tussen Jeruzalem en Washington onder de aandacht van de lezers brengen. Wat betekent het dat zo’n serieuze krant zich zo laat gaan, de controle over zichzelf verliest? Het is een symptoom van de diepe crisis waarin de Israëlische samenleving zich bevindt. Er is geen perspectief op een vreedzame toekomst. De Palestijnse kwestie brandt op de Tempelberg, een generaal waarschuwt voor Hezbollah-raketten die tot sluiting van de haven van Haifa en het vliegveld bij Tel Aviv zullen leiden. Hamas bewapent zich weer. En toch zegt een vrouw tijdens een diner in een fantastisch visrestaurant hoe goed het is van al die spanningen niets te merken. Zelfbedrog is natuurlijk onder deze omstandigheden de beste remedie tegen angst. Maar er zijn wel persoonlijkheden in en buiten het leger die waarschuwen voor de angstaanjagende status-quo, voor het uitblijven van een duidelijk Israëlisch vredesinitiatief. Deze hoge officieren beweren dat de huidige situatie in het Midden-Oosten vredeskansen schept die met beide handen moeten worden aangegrepen om de toekomst van het sterke, militair oppermachtige, Joodse land veilig te stellen. Ex-president Sjimon Peres riep tijdens de grote herdenking van de moord op Jitschak Rabin in 1995, Netanjahoe op het Arabische vredesplan als basis voor onderhandelingen met de Palestijnen te aanvaarden.

Mijn mening, gevormd door jarenlange ervaring met de Palestijnen en Israël: het kàn nog, als het messiaanse zionisme door de meerderheid van de Israëli’s tot de orde wordt geroepen. Het is te gek dat er fanatieke religieuze zionisten zijn die hun leven inzetten voor de herbouw van de Tempel. Dat was de missie ook van de vrome Jehoeda Glick die vorige week door een Palestijnse jihadist zwaar werd gewond. Ik heb gelezen dat hij zijn telefoon altijd open had staan om het bericht niet te missen dat met de bouw van de Tempel op de Tempelberg kan worden begonnen. Dat is ook een vorm van het Jeruzalemsyndroom dat Christelijke pelgrims, maar ook Joden, in religieuze waan brengt. Onder geen voorwaarde mag de Tempelberg de aanleiding vormen voor een godsdienstoorlog tussen de islam en het jodendom. Jehoeda Glick speelde met vuur.

7 + 4 = ?
Jehoeda Glick wil alleen maar dat Joden OOK op de Tempel Berg zouden kunnen davvenen. Hij is geen religieuze waanzinnige, hij wilde de moskeeën niet opblazen maar doodnormaal dat de Israelische vrijheid van godsdienst overal zou gelden. Het zijn juist de moslim-arabisch bewoners die de fanaten zijn en niet bereidt zijn tot zelfs het samen bidden maar voor een atmosfeer zorgen die de (moord)aanslag op hem mogelijk maakte.
Hoe kan je vrede sluiten terwijl je \'partner\' geweld propageert? De Palestijnse president Abbas blijkt het geweld in Jeruzalem stevig aan te wakkeren. Hij hemelt terroristen op en roept op de televisie op tot geweld tegen \"bevuilende Joden\". http://likud.nl/2014/11/palestijnse-president-abbas-spoort-aan-tot-geweld/
Mijn Amerikaanse schoonzoon vertelt me dat de term "chickenshit" veeleer "bangerik, lafaard" betekent - ongeveer zoals in het Nederlands "schijterd". Overigens ben ik verbaasd over de reactie van Joost Goudeket. Gelooft hij werkelijk dat fanatisme uitsluitend bij de "moslim-arabische bewoners" voorkomt en dat wij Joden daar immuun voor zijn? Hoe naïef! In werkelijkheid worden olijfboomgaarden van Palestijnen vernield en stukken land onrechtmatig toegeëigend door rechts-extremistische en ultra-nationalistische Joden met een beroep op hun onfeilbare privé-interpretatie van de Thora. Er doen antimoslem spotprenten de ronde op het internet, die rechtstreeks lijken te zijn overgenomen uit Der Stürmer.
Het slot van het artikel waarin Bauma zegt '' Jehoeda Glick speelde met vuur'' geeft aan dat ook hij gegijzeld is door het conflict....Ik zou menen dat Glick dat mag vinden, zonder dat ik het met hem eens ben...maar het daarop doden van een mens rechtvaardigt niets !
Een response van Jochanan de Graaf die mijn woorden totaal uit het verband trekt: Ik heb het over de aanslag op Glick en het fanatisme van de moslim-arabieren t.a.v. davvenen door Joden op de tempelberg niet over het al of niet gebrek aan een bijzonder kleine groep fanatici aan Joodse zijde.
Om nog even op de betekenis van "chickenshit" terug te komen: in de laatste newsletter van The Jewish Daily Forward staat een heel verhelderende column van de taalkundige Filologos. Hij legt uit waarom het zo beledigend was. De internet site is news.forward.com

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 0000

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.