Net Trump

Salomon Bouman

vrijdag 20 januari 2017

De belaagde Israëlische premier Benjamin Netanjahoe heeft zich met minachting voor de uitgaande president Barack Obama stevig in het kamp van de aanstaande vrijdag geïnstalleerde president Donald Trump geschaard.

Het deert hem niet dat zeventig landen in Parijs vasthielden aan het eerder door hem gelanceerde idee van een twee-staten-oplossing: Israël naast Palestina. Na vrijdag is het ‘anders’ zei hij … dan is Trump met hem, tenminste dat denkt hij.

Voorlopig heeft Netanjahoe gelijk. Trump geeft geen krimp. Hij houdt koppig vast aan het idee de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te verplaatsen. Zelfs in de regeringsploeg van Trump zitten invloedrijke ministers die het een onzinnig, ja, zelfs een gevaarlijk idee vinden. Zelf ben ik er niet tegen indien de overplaatsing van de Amerikaanse ambassade naar Tel Aviv plaatsvindt in het raamwerk van een vredesovereenkomst waarbij de status van Jeruzalem wordt geregeld.

Omdat Jeruzalem onze eeuwig hoofdstad is, zal dat WONDER nog wel eeuwig op zich laten wachten.

Natuurlijk volg ik de capriolen van Trump via de elektronische media. Laat hij deze week bijval hebben gekregen van zijn ‘vriend’ Poetin, die zijn Amerikaanse critici voor hoeren uitmaakte!

In een blad met veel bloot, het Duitse dagblad Bild, heeft Trump een interview gegeven dat in de Europese hoofdsteden de wijnglazen deed rinkelen. Bild mengt seks met nieuws en ik moet zeggen dat de nieuwswaarde van de berichtgeving in Bild opvallend sterk is.

Voor de lezers van mijn column wil ik er op wijzen dat Trump in Bild trots is op zijn Duitse wortels. ‘Netheid en orde’, ontleent hij aan zijn Duitse erfenis.

Voorlopig schept hij wanorde in de wereld. Ruzie met China over Taiwan, de Europese Unie valt uit elkaar en wel ja sancties tegen Rusland opheffen in een deal over atoomraketten. En ook Mexico zal toch moeten betalen voor het tegen illegale immigratie te bouwen hekwerk langs de grens.

Het zijn slechts enkele hoofdlijnen uit het denken van de ‘amateurpresident’ Trump, die vanaf vrijdag de meest onberekenbare president van het machtigste land ter wereld zal zijn.

Maar ‘onze’ Netanjahoe ziet Trump wel zitten! Stof om over na te denken.

Nu weer niezen, want ik heb het echt flink te pakken.

7 + 3 = ?

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 0000

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.