Verkiezingen

Salomon Bouman

vrijdag 5 april 2019

Dit is geen grap. Ik hoop, argumenteerde een scherpe waarnemer van het Israëlische verkiezingsspektakel, dat heel veel Arabieren naar de stembus zullen gaan. “De Arabische partijen kunnen onze democratie redden door met links georiënteerde partijen de vorming van een extreem-rechtse regering onder Netanjahoe te blokkeren.”

Het is ijdele hoop. Want alles wijst er op dat de Arabieren de stembureaus niet zullen overvallen. De meesten, volgens opiniepeilingen, blijven gewoon thuis.

Terwijl ik dit in een café in Ramat Hasjaron schrijf, lees ik in de kranten dat het er volgens peilingen naar uitzien dat het rechtse blok, Likoed gecombineerd met orthodoxe en ultrarechtse partijen, op 9 april de overhand zal hebben.

In de ochtend luisterde ik naar een orthodoxe radiozender. Een rabbijn gaf uitleg waarom gojiem geen mezoeza mogen aanbrengen en dat er met het oog op Pesach geen kruimeltje chomets in huis mag zijn, ook niet in de mezoeza, die goed moet worden nagekeken.
De interviewer zei nog iets over de verkiezingen: “Het is de vuilste verkiezingscampagne ooit.”

Dat is ook mijn waarneming hier. Alle grenzen van fatsoen worden met voeten getreden. In het voetspoor van Donald Trump, zijn grote vriend in het Witte Huis, is de voor zijn politieke leven vechtende Netanjahoe het pad van persoonlijke beledigingen ingeslagen.

Benny Gantz, ex-stafchef, en nu leider van de partij Blauw-Wit, is volgens hem ongeschikt voor het premierschap omdat hij instabiel is. Gantz is de enige serieuze uitdager van Netanjahoe. De verkiezingen hebben het karakter gekregen van een bokswedstrijd tussen de twee kemphanen. Ideeën spelen geen rol. Emoties overheersen.

Aanhangers van Netanjahoe hebben van Trump geleerd hoe op grote schaal leugens via internet te verspreiden. De krant Yediot Achronot onthulde maandag dat reeds 130.000 internetboodschappen zijn verstuurd die 2,5 miljoen Israëli’s hebben bereikt. Benny Gantz is het doelwit van deze campagne, waarin grote sommen zijn geïnvesteerd. Volgens deze krant is dit een van de redenen dat Netanjahoe de verkiezingen zou kunnen winnen.

Ik herinner me dat Netanjahoe, volgens een bericht in een krant, zijn mensen heeft voorgehouden dat liegen in deze verkiezingsstrijd is toegestaan.

Ondertussen pakt het besluit van Trump de annexatie van de hoogvlakte van Golan door Israël de facto te erkennen niet zo goed uit voor Netanjahoe. Alle Arabische landen, ook de landen met wie Israël openlijke en geheime relaties onderhoudt, hebben het besluit van Trump veroordeeld, In Tunis hebben zij besloten de zaak voor te leggen aan de VN-Veiligheidsraad, omdat naar hun oordeel inlijving van veroverd land strijdig is met het internationale recht. Ook hebben de Arabische landen eenstemmig besloten de betrekkingen met Iran te verbeteren. Dat is in dit deel van de wereld een nieuw geluid dat niet zo goed in de oren van Netanjahoe klinkt. Iran is voor Israël een gevaarlijke vijand die via Hamas en Hezbollah Israël bedreigt.

De Egyptische diplomatie heeft zich de afgelopen dagen enorm ingespannen om een oorlog tussen Israël en Hamas te voorkomen. Ook met het oog op de verkiezingen had Netanjahoe het leger op scherp gezet nadat vanuit de Gazastrook twee lange-afstandsraketten van Iraanse makelij makkelijke doelen in Israël hadden geraakt ten noorden van Tel Aviv. Onder zware druk van Egypte heeft Hamas zaterdag jongst leden voorkomen dat Palestijns protest bij de grens tussen Israël en Gaza zou uitlopen op een bloedige confrontatie en daardoor voor Israël een signaal zou vormen om Gaza met groot machtsvertoon binnen te vallen.

De Egyptische dictator Abdoel Fatah al-Sissi is beducht voor de weerslag van een grote Israëlische militaire actie in Gaza op de binnenlandse situatie in zijn land, waar aanhangers van Hamas (de Islamitische Broederschap) in de gevangenis zitten.

Tussen Israël en Egypte is een strategische belangengemeenschap ontstaan tegen Iran. Premier Netanjahoe heeft zelfs in het geheim besloten Egypte minstens twee duikboten van Duitse makelij te verkopen. Onthullingen in de media over deze affaire hebben Netanjahoe kwetsbaar gemaakt. Hij wordt door zijn tegenstanders in deze verkiezingsstrijd voor verrader uitgemaakt. Het doet hem kennelijk geen schade.

Ik vermoed dat hij ondanks corruptieschandalen die hem achtervolgen, op 9 april kan lachen.

Reageren op dit item is niet meer mogelijk.

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 0000