Joodse terreur

Salomon Bouman

vrijdag 18 augustus 2023

Ik wil de lezers van de Crescas-nieuwsbrief laten weten dat ik het steeds moeilijker vind om naar het Israëlische nieuws te luisteren en naar de Israëlische tv te kijken.

Nooit eerder heb ik dat gevoel gehad. Nu, de laatste tijd, mengen bezorgdheid en woede zich in mijn gevoel. Naar mijn eigen waarden te oordelen gaat het niet goed met de zionistische onderneming. Er zit gif in de lucht, haat, wantrouwen en – wat me het diepst raakt – religieus gemotiveerd anti-Arabisch/Palestijns fascisme. Waarom moet ik, als Sjoa-overlevende, die op het nippertje aan de dood ontsnapte, dit meemaken? Wat blijft er over van de droom van Israël als democratische bakermat van en voor het Joodse volk nu het in de greep is van een fanatieke extreem nationalistische regering onder Benjamin Netanjahoe?

Wat is in hemelsnaam Joodse zionistische vrijheid wanneer die wordt beklad met racisme?
De geest van rabbijn Meir Kahane, de super racistische rabbijn die in de jaren tachtig van de vorige eeuw pleitte voor de deportatie van de Arabieren uit Israël en de vernietiging van de moskeeën op de Tempelberg, is uit de fles. Zijn Kach-partij werd in 1985 verboden. Itamar Ben-Gvir, de minister van Nationale Veiligheid heeft het racistisch gedachtegoed van Kahane omarmd. Hij prees vorige week een Israëlische kolonist die een Palestijn tijdens een pogrom in een Palestijns dorp had vermoord. De Israëlische chef-staf generaal Halevi sprak voor het eerst van “Joodse terreur.”

Bezalel Smotrich, de minister van Financiën, evenals Ben-Gvir van de Religieuze Zionisten Partij, besloot grote fondsen voor Arabische studenten en gemeenten in Israël te bevriezen.

Dit zijn slechts enkele aspecten van de nationalistische storm die over Israël raast en het oude, ook niet zo tolerante Israël, van de kaart dreigt te vegen.

En dan niet te vergeten Palestijnse aanslagen, ook weer in Tel Aviv en massa-arrestaties van Palestijnen in bezet gebied op verdenking van het plannen van aanslagen in Israël en/of tegen Israëli’s in bezet gebied.

En tot slot het laatste nieuws van deze dag, deze dinsdag: minister van Defensie Galant heeft Hezbollah gedreigd Libanon tot het stenen tijdperk plat te zullen gooien indien Nasrallah, de leider van deze extreme sji’itische organisatie, het waagt Israël te provoceren.

Op afstand, vanuit Bilthoven, is dit nieuws moeilijker te verteren dan als je in Israël bent; ik weet dat uit ervaring.

8 + 1 = ?
De laatste zin klopt. De oppositie tegen het regeringsbeleid is massaal en fel, van seculier t/m orthodox. Hoopgevend.
Ben het volkomen met je eens Salomon. Maar, de verantwoordelijke persoon is onze Prime Minister, Benjamin Netanyahu. De stappen die onze Crime minister neemt is copy / paste van Duitsland uit de jaren 1930.. Dit is niet wat wij hadden verwacht, zestig jaar geleden toen wij twee weken na ons huwelijk op de scooter naar Israel reden. We wonen daar daar nog steeds en demonstreren elke week één of twee keer tegen de verandering van democratie naar dictatuur.
Ik leef met je mee, Salomon. Het is inderdaad bijna niet meer te verteren.
Ik vind het jammer dat het werk van Josef Kastein uit de jaren dertig nauwelijks ooit genoemd wordt, vooral zijn voorspellingen over de problemen voor het toekomstige "samenleven" van Arabieren en Joden. Sinds mijn jeugd heeft me Uriel Da Costa gefascineerd, en het verbaasd me niet dat hij ook het volgende boek schreef: Uriel da Costa, oder die Tragödie der Gesinnung, bij uitgeverij Rowohlt, Berlin, 1932. Met vriendelijke groet, Kurt Radtke
Dank je Salomon, voor je heldere betoog!
Israël is geen Utopia. Voor mij wordt het daarom steeds moeilijker om naar de m.i. éénzijdige visie van de heer Bouman te luisteren. Veel moeite heb ik met zijn woordkeus, zoals in dit stukje, waar Ha-Levi, niet in context, wordt geciteerd. Israël is zoveel meer dan zijn politiek. Iedere zondag wordt in de hele wereld over Israël, het heilige land, gesproken, een besef dat m.i. niet genoeg is doorgedrongen bij anti-religieuze activisten.
Lieve Moni, zelfs als je meedoet met veel anderen aan demo's tegen Ben Gvir en Smotrich e.a. helpt het "verteren" niet: de onwikkelingen hier in Israel zijn utterly onverteerbaar en deprimerend, ook hier.
Sterkte, je bent niet alleen. Ooit, in een ver verleden, moet je geleerd hebben te vertrouwen!
Wat is de meerwaarde van deze column? Een opsomming van Bouman persoonlijk en meer van hetzelfde van seculiere linkse Joden in Nederland. Het NIW staat er bol van. En volgens Esther Voet komt al de ellende voort omdat Netanyahu uit de bak moet blijven. Misschien. Maar dit soort gesnotter helpt niemand en brengt alleen scheuring en pijn.
Het woord 'joodse terreur' is een contradictio in terminis. Ik acht het betreurenswaardig, dat de heer Bouman deze onjuist gebruikte woorden aanhaalt om een situatie in Israël te beschrijven. Juist van de heer Bouman, als oud correspondent van de NRC, verwacht ik een meer neutrale houding in de "impasse" in Israël.
Laat ik me neutraal uiten. Kan me uitstekend vinden in de column. De duizenden die de straat op gaan ervaar ik als troostrijk. Onze schitterende traditie wordt hier verkwanseld door een stelletje mafkezen onder leiding van een crimineel. Dat is ernstig. Savlanoet denk ik vaak. Er komen betere tijden.

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 0000

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.