Aangebrand

Salomon Bouman

vrijdag 7 juni 2019

Heeft Benjamin Netanjahoe echt verloren toen hij er niet in slaagde een regeringscoalitie te vormen? Ik kreeg vragen van deze strekking van bijvoorbeeld Carolien Roelants, de NRC-specialiste inzake het Midden-Oosten. Om precies te zijn: denk je dat hij wordt herkozen in september?

Is best mogelijk. Maar dan nog. Kan hij dan wel een coalitie vormen? Avigdor Lieberman, van Israël Beiténoe heeft hem een politiek mes in de rug gestoken door met echte en valse argumenten te weigeren deel uit te maken van een rechtse regering onder Netanjahoe. Hoezo? Is Lieberman plotseling links? Andere coalitiegenoten zijn niet voorhanden onder het leiderschap van Netanjahoe. Ik kan me niet voorstellen dat de kleine Arbeid in zijn zinkende bootje zal stappen.

Mijn antwoord op gestelde en ongestelde vragen is simpel: Benjamin Netanjahoe is aangebrand. Welke leider of partij wil met hem verder gaan als het duidelijk wordt – en daar ziet het naar uit – dat hij door de rechtelijke macht wegens corruptie achter slot en grendel komt, in het voetspoor van Ehoed Olmert die ook de gerechtelijke dans niet kon ontspringen.

Zelfs zijn grote vriend in het Witte Huis, Donald Trump, kan hem niet helpen, wel aanmoedigen. Dat doet hij ook.

Trump wil Netanjahoe behouden als zijn pion in het Amerikaanse politieke spel. Voor zijn herverkiezing in 2020 heeft hij de Joodse stem en die van de evangelisten nodig. Netanjahoe kan hem die steun geven in ruil voor Trumps vredesplan dat Israël behoedt voor een Palestijnse staat. Maar ja dan moet Netanjahoe wel aan de macht blijven in Jeruzalem.

Trumps vredesplan is een gevaarlijke politieke fantasie, omdat het de realiteiten in het Midden-Oosten ontkent.

Ik zie het als een groot business plan. Geld uit de zaken van de rijke Arabische soenitische mogendheden kloppen om het Palestijns nationalisme af te kopen, de mond te snoeren. Arme Joodse schoonzoon Jared Kushner die zich voor dit karretje heeft laten spannen. Hij en zijn baas doen Israël en de Palestijnen echt geen goed. Kunnen ze dat in Washington wel begrijpen?

Reageren op dit item is niet meer mogelijk.

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 0000