Klimaat

Salomon Bouman

vrijdag 5 november 2021

De klimaattop in Glasgow is een doodserieuze poging de planeet te redden. Oververhitting dreigt als gevolg van de enorme hoeveelheid broeikassen die door de fossiele industrie en andere bronnen de lucht wordt ingespoten. De mens, de grootste vervuiler ooit, kan misschien nog een ramp van ongekende omvang voorkomen.

Daar gaat het om in de Schotse stad. Er is over alles gesproken daar, in het plenum en in de wandelgangen. Over één ding niet. En daar wil ik een paar zinnen aan wijden.

Om de aarde te redden moet oorlog worden verbannen. Van al die mooie plannen die nu worden gesmeed en EU-commissaris Timmermans gelukkig maken, komt niets terecht als er ergens op deze kwetsbare planeet een grote oorlog uitbreekt. Klimaatbeheersing en ‘nooit meer oorlog’ zijn onverbrekelijk met elkaar verbonden. Ik hoop dat zo’n paragraaf in de eindverklaring wordt opgenomen.

Vliegt de wereld in brand als China Taiwan binnen valt? Is dat voor president Joe Biden een wereldoorlog waard? Er zijn zoveel andere conflicten en oorlogen om grondstoffen die dwars staan op wat er zou moeten gebeuren.

En niet te vergeten het Israëlisch-Palestijns conflict. Zou het voor stabiliteit in het Midden-Oosten geen goede klimaatzaak zijn indien daar eindelijk een einde aan komt?

Premier Naftali Bennett is aan het hoofd van een indrukwekkende delegatie naar Glasgow gevlogen. Hij kreeg drie minuten spreektijd die hij benutte om Israëls fabuleuze technische kunnen aan te prijzen als de reddingsboei voor de wereld!

Achter de schermen deed hij zijn uiterste best de aanwezige wereldleiders ervan te overtuigen dat een Iran met atoombom een grotere bedreiging voor de wereld is dan de opwarming van de planeet met nog een graadje. Zo zal hij het wel niet gezegd hebben. Die vrijheid mag een journalist zich wel veroorloven.

Reageren op dit item is niet meer mogelijk.

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 0000