Opiniepeiling

Salomon Bouman

vrijdag 5 september 2014

Tijdens mijn verblijf in Israël, gedurende de laatste fase van de oorlog en er na, heb ik me geërgerd aan een tv-blits van premier Benjamin Netanjahoe. Ik begrijp wel dat hij geschrokken is van opiniepeilingen die aangaven dat zijn populariteitscurve een flinke duik heeft genomen. Hoe maak je dat goed? Netanjahoe heeft een blind vertrouwen in zijn tv-magie. En dus verscheen hij kort na het ingaan van het bestand, met de minister van defensie en de chef-staf, op alle tv-kanalen met de boodschap dat Hamas bijna dodelijke klappen had gekregen. Ik betwist dat niet. Maar waar ik me dood aan ergerde, was dat hij met geen woord repte over de 65 soldaten die zijn gesneuveld en de 800 gewonde soldaten. Er ging een valse lach over zijn gezicht toen hij bijna overwinning kraaide. Dat is niet precies wat de Israëli’s met hem delen. Volgens de opiniepeiling in Ha’aretz is slechts 27 procent van de Israëli’s van oordeel dat Israël de oorlog heeft gewonnen. Ik vermoed dat Netanjahoe moet zijn geschrokken toen hij bij het ochtendontbijt in Ha’aretz kon lezen dat 54 procent van de Israëli’s meent dat geen der partijen gewonnen heeft. Misschien nog pijnlijker voor hem is dat zelfs 16 procent van de Israëli’s meent dat Hamas de oorlog heeft gewonnen. Natuurlijk zijn opiniepeilingen slechts een momentopname, ingegeven door angst over de raketaanvallen en de onmacht van Israël er een einde aan te maken. Ik ben er zeker van dat Netanjahoe zich uit dit dal zal weten op te werken en bij de komende verkiezingen in 2015 Likoed weer zal leiden. Er is geen andere politicus die het stokje van hem kan overnemen. Dat ik me aan hem ergerde tijdens zijn tv-blits betekent niet dat ik geen waardering heb voor Netanjahoe’s besluit de strook van Gaza niet te heroveren. De reden ligt voor de hand: er zouden wegens de bewezen militaire capaciteiten van de strijders van Hamas te veel soldaten sneuvelen. En dat zou wel eens het einde van de politieke carrière van Netanjahoe kunnen inluiden.

Terwijl Israël na deze meer dan vijftig dagen onbesliste oorlog in een zure stemming is, valt het op dat de Palestijnen in Gaza en op de Westelijke oever van de Jordaan daar anders naar kijken. Een, naar ik aanneem, betrouwbare Palestijnse opiniepeiling geeft aan dat 79 procent van de Palestijnen van oordeel is dat Hamas de oorlog heeft gewonnen, terwijl slechts 3 procent denkt dat Israël won. Zorgelijk voor Israël is dat 74 procent van de Palestijnen in bezet gebied op de Westelijke oever van de Jordaan volgens het patroon van Hamas tegen Israël wil vechten! Ook blijkt uit deze Palestijnse opiniepeiling dat Hamas nu aanzienlijk populairder is op de Westelijke oever van de Jordaan dan het Palestijnse zelfbestuur van de Palestijnse president Mahmoed Abbas. Kennelijk zal, na het samengaan van Hamas en de Islamitische Jihad, deze combinatie bij de te houden Palestijnse verkiezingen in 2015 zo’n 70 procent van de stemmen krijgen.

Dat is een rode lap voor de ogen van Netanjahoe. Geen vredesoverleg met Hamas! Dat is zijn mantra, keer op keer. Een vorm van zelfbedrog omdat hij die vrede echt niet wil, ook niet met Mahmoed Abbas. Het bewijs? Landjepik nabij Bethlehem, een groot stuk voor een nederzetting. Dat Washington, Londen en Parijs kwaad zijn, is routine. Hamas vaart wel bij deze nieuwe ondermijning van het gezag van Mahmoed Abbas als potentiële vredespartner. Zou Netanjahoe dat kunnen begrijpen? Of is het misschien een bewuste politiek om vredeskansen na de Gaza-oorlog te torpederen? Landjepik of niet, een Israëlisch-Palestijnse vrede staat als een fata morgana aan de hemel. Zichtbaar, maar heeeeeel ver weg.

7 + 1 = ?

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 0000

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.