Storm

Salomon Bouman

vrijdag 24 november 2017

Stormen van veranderingen jagen over het Midden-Oosten. Het is geen geheim meer dat Israël en Saoedi-Arabië snel tot elkaar komen … tegen Iran. Maar wat ik maandag op Internet las slaat alles, een islamitische donderslag bij heldere hemel.

De grootmoefti van Saoedi-Arabië, Abdulaziz al-Sheikh, heeft vechten tegen de Joden onaanvaardbaar genoemd en daar in één adem aan toegevoegd dat Hamas een terroristische organisatie is.

Is het nepnieuws? Zo’n hooggeplaatste islamitische leider omschreef de soennitische Hamas-beweging in Gaza, een geloofsgenoot, als een terroristische organisatie! Ging hij zover over de geloofsdrempel omdat Iran Hamas steunt? Ik denk het.

In Jeruzalem gingen de vlaggen uit. Ayaoub Kara, de minister van Communicatie nodigde deze geestelijke uit een bezoek aan Israël te brengen, waar hij met de grootste eerbied zal worden ontvangen.

Mijn gedachte: de sjeik is de islamitische woordvoerder van de dynamische Saoedi-Arabische kroonprins Mohammed bin Salman, die Israël probeert te verleiden tot een militaire actie tegen Hezbollah in Libanon, als zijnde een gehate Iraanse proxy. Soennieten tegen sji’ieten (Hezbollah is sji’itisch) Volgens de hoge geestelijke in Riyad zijn de sji’ieten geen moslims, maar een “vijand van de islam”.

In de Israëlische pers wordt premier Benjamin Netanjahoe gewaarschuwd niet voor Riyad de kastanjes uit het vuur in Libanon te halen.

Toch moet de verleiding voor Netanjahoe groot zijn om dat wel te doen. Hezbollah is met zijn zware raketbewapening niet alleen een strategisch gevaar voor Israël, maar ook een pion in de machtsstrijd tussen Israël en Saoedi Arabië in het Midden-Oosten tegen Iran.
Een Israëlische opperofficier heeft gezegd dat het ieder moment kan komen tot een explosie tussen Israël en Hezbollah.

Ik hoop dat het bij een waarschuwing blijft, want een nieuwe oorlog tussen Israël en Hezbollah zal niet alleen een hoge prijs van Libanon vergen, maar ook van Israël.

Het Iraanse gevaar drijft Israël en Saoedi-Arabië en andere soennitische landen in de regio tot elkaar. Met als mogelijk bijproduct de openbaring van het in de maak zijnde vredesplan van president Donald Trump ter beëindiging van het Israëlisch-Palestijns conflict. Een plan dat gesteund, gedragen en gefinancierd zal worden door Saoedi-Arabië en andere soennitische landen die nu met open vizier naar Israël kijken.

“Het kan verkeren”, zei Bredero.

7 + 1 = ?
Wat een interessante inkijk en goed geschreven artikel! Dank

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 0000

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.