Dubai

Salomon Bouman

vrijdag 28 januari 2022

Haat tegen Israël en Joden is in de schoolboeken in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) als sneeuw voor de zon verdwenen. Dat is althans de uitkomst van een onderzoek door een Israëlische ngo naar wat de leerlingen in de VAE in de klas krijgen voorgeschoteld.

Die hoopvolle ontwikkeling is het resultaat van de Abraham-akkoorden die door toedoen van de doorgaans verfoeide ex-president Donald Trump tijdens diens presidentschap zijn gesloten.

Die akkoorden haalden het gordijn weg voor tal van contacten die al jaren bestonden tussen Israël en verschillenden Golfstaten, inclusief de belangrijkste regionale financiële mogendheid Saoedi-Arabië.

De leerlingen leren nu dat het gevaar van radicalisme en Iran een hogere prioriteit heeft dan de Palestijnse kwestie. Dat wekt geen verbazing, want Palestijnen en hun zaak zijn in de Golf nooit echt populair geweest.

Op de scholen in de VAE ligt bij het onderwijs de nadruk op tolerantie, vreedzame co-existentie en respect voor andere culturen, ook voor Israël dus.

Waar zit dan het addertje onder gras?

De macht van de heersende klasse, de emir en anderen, is onaantastbaar. De autocratie is heilig. Met andere woorden, er zit veel goedheid in de schoolboeken maar geen opening naar parlementaire democratie.

Misschien zouden de Abraham-akkoorden nooit zijn ondertekend als ze waren onderworpen aan de wens van het volk in de Golflanden wier leiders nu Israël omarmen.

Die omarming is warm.

In de hoofdstad Dubai van de VAE ontwikkelt zich in het openbaar Joods leven. Er zijn koosjere restaurants, er is een Joods cultureel centrum en met royale steun uit de staatskas van de VAE wordt een synagoge gebouwd.

Dat is hard nodig doordat Israëlische zakenlieden zich in de VAE vestigen. Het zijn vooral Israëli’s uit de Arabische landen, die zich in die cultuur daar op hun gemak voelen. Het is voor de Mizrachiem (Joodse immigranten uit de Arabische wereld) gewoon thuis komen.

Tijdens Chanoeka stonden er in Dubai grote verlichte Chanoekakandelaars.

Tienduizenden Israëlische toeristen hebben inmiddels de wonderen van luxe en welvaart in Dubai bewonderd.

Reageren op dit item is niet meer mogelijk.
Betekent dit ook een steun in de rug voor de conservatieve krachten in Israel? En een groter isolement voor de Palestijnse gemeenschap en aldus voor een oplossing van de Palestijnse kwestie?

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 0000