Donkere wolken

Salomon Bouman

vrijdag 17 mei 2019

Ik maak me zorgen over de donkere wolken die zich niet zozeer boven Israël maar boven de Israëlische democratie verzamelen.

Met een mogelijke veroordeling wegens enkele corruptieschandalen in het vooruitzicht is Benjamin Netanjahoe er op uit het Hooggerechtshof dusdanig te kortwieken dat hij wettelijk aan een veroordeling kan ontsnappen.

Aan het hoofd van de meest rechtse coalitie kan hij met een kleine meerderheid een wetsvoorstel door de Knesset jagen waarmee het Hooggerechtshof het vetorecht wordt ontnomen over wetsvoorstellen en regeringsbeslissingen die in strijd zijn met de basiswetten (Israël heeft nog geen grondwet).

Het lamleggen van de waakhond van de democratie, want dat is het Hooggerechtshof toch, opent de weg voor het indienen van wetten die de onschendbaarheid van ministers waarborgen en zo dus ook de premier vrijwaren voor rechtsvervolging.

De argumentatie luidt als volgt: het volk heeft gekozen, het volk heeft gelijk! Wie de geschiedenis kent, weet dat dit de weg opent naar dictatuur. Zover is het nog niet.

Het is nogal een schaamteloos idee zo’n antidemocratische wetvoorstel aanhangig te maken. Ik hoop dat er in de politiek en de samenleving voldoende krachten zijn om de op handen zijnde aanval op de democratie af te slaan.

Israël en het Joodse volk buiten Israël verdienen beter!

7 + 1 = ?
Helemaal mee eens!!

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 0000

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.