Angela Merkel

Salomon Bouman

vrijdag 15 oktober 2021

Angela Merkel stond er op alléén Yad Vashem te bezoeken. Daar stond ze naast een door haar gelegde krans bij het eeuwige vlam in het hart van dit monument ter herinnering aan de moord op zes miljoen Joden, niet eens zo lang geleden.

In doodse stilte beleed ze de schaamte van de raciale moordzucht van het nazi-regiem.

De scheidende Duitse bondskanselier Merkel was voor een afscheidsbezoek naar Israël gekomen om nogmaals vanuit de diepte van de historische schuldbekentenis haar absolute steun aan het voortbestaan en de veiligheid van de Joodse staat te bevestigen. Dat is de erfenis die zij ook aan haar opvolger in het hoogste ambt in de Bondsrepubliek nalaat. Die erfenis wilde ze in eigen persoon bevestigen. Een diep gevoelde persoonlijke Wiedergutmachung uit naam van het Duitse volk, met uitstraling naar krachtige steun aan Israël in de Europese Gemeenschap en versterking van Israëls militaire weerbaarheid.

Deze oprechte, ook door haar persoonlijke geschiedenis gelouterde vrouw toonde zich voor wie het horen wilde bezorgd over de interne ontwikkelingen in Israël. Haar democratisch gevoel botste met het voortduren van de Israëlische bezetting van gebieden waar volgens haar een Palestijnse staat zou moeten verrijzen.

Ze waarschuwde met zachte stem doch glashelder dat Israël een Joodse democratische staat moet blijven. Vanuit die gedachte, gedragen door bezorgdheid en betrokkenheid, hield ze vast aan het idee van een twee-staten-oplossing: Israël naast Palestina.

Haar gastheer Naftali Bennett wees de gedachte aan een Palestijnse staat op enkele kilometers van zijn huis onmiddellijk abrupt af. Israël kan geen door Hamas geleide terreurstaat naast zich aanvaarden, was zijn argument. Dat zou Angela Merkel moet aanspreken, omdat zij een anker is voor Israëls veiligheid.

Later zou dit onderwerp in besloten kring weer aan de orde zijn gekomen.

Dat de zo pro-Israëlische Merkel zich zo uitsprak is voor de goede verstaander een aanwijzing dat het idee van een twee-staten-oplossing nog springlevend is en ook voor de Amerikaanse president Joe Biden de enige uitweg om Israël voor zichzelf te beschermen.

8 + 2 = ?
Dank voor weer een mooie column!

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 0000

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.