Klaagmuur

Salomon Bouman

vrijdag 23 juli 2021

Het heeft niet zo moge zijn. Zelfs op Tisja be’av, de dag der herdenking van de verwoesting van de Jeruzalemse tempel door de Romeinen, brak de epidemie van sinat chinam (zinloze haat) weer uit bij de Klaagmuur. Alsof de Joden niets hebben geleerd van de onderlinge haat die tot het rampzalige Romeinse ingrijpen leidde.

Je zou denken Joden elkaar op zo’n belangrijke herdenkingsdag op de Joodse kalender zouden respecteren. Er is helaas nog geen medicijn gevonden voor de religieuze intolerantie van de zwaar gelovige orthodoxen tegen de vrijzinniger liberale Joden.

Weer braken de onlusten uit aan de zuidelijke kant van de Klaagmuur, waar ruimte is vrij gemaakt waar vrouwen kunnen bidden.

De onruststokers plaatsten met geweld hekken om vrouwen de toegang naar de Klaagmuur te versperren.

Vrouwen bij de Klaagmuur? Dat is voor de zwarthoeden en andere orthodoxe Joden onverdraaglijk, daar moeten tegen worden opgetreden, dat moet worden verhinderd, om in het reine met God te komen en te blijven.

Sinat chinam was aan de vooravond van Tisja be’av het onderwerp van een radio documentaire op Reshet beth. Het was een eerlijk programma dat uit de mond van de sprekers uit verschillende hoeken en lagen van de Israëlische samenleving aangaf hoe diep het Israëlische Joodse volk verdeeld is, hoe diep de haat zit en het onvermogen elkaar te begrijpen.

De ballingen zijn na tweeduizend jaar onder zeer moeilijke omstandigheden uit vier windstreken naar Zion gekomen. In vrijheid zetten ze in de herboren Joodse natie de verstrooiing tijdens de ballingschap voort.
Sjabbat sjalom, sjalom, sjalom.

8 + 1 = ?

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 0000

Bekijk hier ons gerelateerde cursus aanbod

Salomon Bouman Item in samenwerking met Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland. Het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland is opgericht in 1919 in navolging van soortgelijke genootschappen in het buitenland, die voortkwamen uit de traditie van de Wissenschaft des Judentums. Van oudsher organiseert het genootschap lezingen waarin joodse wetenschap in de ruime zin van het woord centraal staat. Er worden lezingen gehouden over joodse cultuur, religie, geschiedenis, literatuur, medische onderwerpen, fysica, filosofie, muziek, of een combinatie daarvan. Het genootschap organiseert 6 à 7 lezingen per jaar. Deze worden altijd op zondag gehouden. De contributie bedraagt € 25 per jaar. meer informatie: genootschapjoodsewetenschap.nl
Demografische veranderingen in Israel

In zijn lezing legt Salomon Bouman de nadruk op de grote veranderingen in Israël in de jaren voor en na de oorlog van 1967. Hij belicht het belang van die oorlog voor de diaspora en met name voor de...

Shelly Bodenheimer
Online privéles Ivriet

Wil je in eigen tempo, op jouw niveau vanuit huis Ivriet leren? Geen reistijd meer en wel persoonlijke begeleiding? Dat kan! Je maakt eerst onze toets zodat we alvast een beetje weten wat je niveau...

Emanuel Tov
De Dode Zeerollen - introductie

Sinds de vondst van deze teksten in 1947 houden de Dode Zeerollen de wetenschap bezig. Deze lezing vertelt wat de Dode Zeerollen eigenlijk zijn, hoe, waar en door wie zijn ze gevonden en wat hun...

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.