Troefkaart Netanjahoe

Salomon Bouman

vrijdag 26 januari 2024

De Amerikaanse president Joe Biden zegt: een Palestijnse staat in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever. Premier Benjamin Netanjahoe zegt: nee. Zo simpel is het als je door de escalerende woordenwisselingen tussen Biden en Netanjahoe heen kijkt.

Voor beide leiders staat tegen de achtergrond van de Gaza-oorlog veel op het spel: ook persoonlijke belangen. Biden wil een horizon voor een Palestijnse staat. Netanjahoe is blind voor die horizon. Biden, de meest pro-Israël Amerikaanse president ooit (denk ik) komt ook op voor Palestijnse belangen, die Netanjahoe niet deelt.

Er is iets bijzonders aan de hand: in Gaza wordt beslist of Biden in 2024 wordt herkozen voor een tweede termijn in het Witte Huis.

De feiten: Michigan is een van de dichtstbevolkte Amerikaanse staten, met meer dan 200.000 inwoners met een Palestijnse en/of islamitische achtergrond. Michigan stuurt zestien kiesmannen naar het kiescollege dat de Amerikaanse president kiest. Met zestien zetels in de balans zou deze doorgaans Democratische staat wegens het gewicht van de Palestijns-Amerikaanse kiezers bij de stembus in handen van de Republikeinen kunnen vallen. En dus van Donald Trump, als hij inderdaad de presidentskandidaat van de Republikeinen wordt. (Daar ziet het wel naar uit, tenzij het Hooggerechtshof hem diskwalificeert.)

De weigering van Netanjahoe een Amerikaans-Arabisch vredesplan te aanvaarden plus de onvoorwaardelijke steun van Biden aan Israël in het begin van de oorlog brengen de Amerikaanse Palestijnen en aanhang in het kamp van Trump.

Biden heeft geen uitweg uit dit dilemma. Als hij zich in het openbaar tegen Netanjahoe keert en de stichting van een Palestijnse staat als een doorslaggevend Amerikaans belang definieert kan hij in Michigan misschien nog wat pro-Palestijnse stemmen terug winnen. Maar dan verliest hij veel Joodse stemmen in staten die hij op 24 november van dit jaar moet winnen.

Netanjahoe heeft Biden in de tang. Hij hoopt dat Donald Trump, zijn vriend, in november het stokje van Biden in het Witte Huis kan overnemen.

Bizar toch dat de Gaza-oorlog de uitkomst van de Amerikaanse presidentsverkiezingen zo sterk kan beïnvloeden.

8 + 1 = ?

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 0000

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.