Nieuwjaar

Salomon Bouman

vrijdag 3 januari 2014

Ook in Israël werd dit jaar in verlichte kring het nieuwjaarsfeest gevierd. In de villa’s in Ramat Hasharon, een soort Wassenaar nabij Tel Aviv, in de hotels en ook in een buurt, Florentin, in zuidelijk Tel Aviv. Eerlijk: veel Israëlische Joden hebben het er moeilijk mee het glas te heffen als de klok twaalf uur slaat. Dat doe je toch niet in een Joods land met zijn eigen historische kalender? Zeker niet als de premier van dat land er op staat dat de Palestijnen Israël als een Joods land erkennen.

Dat is één goocheltruc van de vele uit de hoge hoed van Netanjahoe om de Palestijnen op een veilige afstand van vrede te houden. Is Palestijnse erkenning van de staat Israël niet voldoende? Dat Israël zichzelf, ook in de onafhankelijkheidsverklaring, omschrijft als de Joodse staat in het land Israël, is onze zaak. Denkt Netanjahoe nu werkelijk dat de Palestijnen met deze nieuwe Israëlische eis zullen en kunnen instemmen? Denkt hij dat daardoor de Palestijnse eis tot terugkeer uit de Palestijnse geschiedenis wordt geschrapt? Dat kan toch niet, tenzij je aan geschiedvervalsing doet. Het kwam zelfs in het hoofd van premier Menachem Begin niet op, van de Egyptische president Anwar Sadat te eisen Israël als een Joods land te erkennen toen hij zijn handtekening zette onder het vredesverdrag. Koning Hoessein deed dat evenmin bij het tekenen van de Israëlisch-Jordaanse vrede en zelfs Jasser Arafat hoefde van premier Jitschak Rabin tijdens de tekening van het akkoord van Oslo het Joodse karakter van Israël niet te erkennen. Waarom zou de Palestijnse president Abu Mazen dat wel moeten doen? Eerlijk gezegd begrijp ik Netanjahoe wel. Hij is de ziel van het egocentrisch Israëlische nationalisme waarvan hij één van de architecten is. Hij kan misschien niet eens anders. Voor hem is het zo natuurlijk dat Israël het Joodse land moet zijn dat hij van die overtuiging een onderhandelingseis heeft gemaakt. Het is kenmerkend voor het andere Israël, dat zich manifesteert in bijvoorbeeld de uitspraak van de onderminister voor religieuze zaken, Ben Dayan. Wat zei hij? “De ziel van een Jood is altijd hoger verheven dan die van een niet-Jood.” Hoe is het in godsnaam mogelijk dat deze vrome man niet onmiddellijk aan de kant wordt gezet. Het is de tijdgeest meneer! Ik gruwel ervan.

Wat me ook irriteert is dat er in de regering een meerderheid is om de nederzettingen in de Jordaanvallei te annexeren. Ook een zet om de onderhandelingen met de Palestijnen te frustreren. Gelukkig maar dat Netanjahoe zijn hoofd koel heeft gehouden en met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, in aantocht zich heeft laten ontvallen dat het geen goed idee is. Dat voor zover bekend Netanjahoe er op staat dat Israël in een vergelijk met de Palestijnen voor lange tijd, om veiligheidsredenen, een greep houdt op de Jordaanvallei kan ik goed begrijpen. In het licht van de grote veranderingen in het Midden-Oosten is voor Israël veiligheid in de Jordaanvallei misschien zelfs wel een halszaak. Want als jihadisten zich meester maken van Jordanië of via Jordanië de Westelijke oever van de Jordaan infiltreren, heeft Israël een echt veiligheidsprobleem. De Palestijnen die zich afzetten tegen de jihadisten zouden dat moeten begrijpen. Want deze extremisten zijn er op uit van het Israëlisch-Palestijnse conflict een godsdienstoorlog te maken. Het kan geen Palestijns belang zijn over Allah in oorlogshandelingen met Israël te worden verwikkeld.

Ik wil met de lezers van mijn column wel mijn verwarring delen over de uitspraken van Netanjahoe. Wat zit er achter? Toch een akkoord met de Palestijnen? In de nacht van zondag op maandag heeft Netanjahoe zich gehouden aan de afspraak om Palestijnse terroristen op vrije voeten te stellen. En weer zei hij dat dit een strategisch Israëlisch belang is. Hoezo? Zegt hij dat om te verhinderen dat, mocht de bemiddelingspoging van Kerry mislukken, Israël er verantwoordelijk voor wordt gesteld? Waarom dan wel opnieuw de bouw van woningen in bezet gebied aankondigen als een soort zelfgeseling voor het laten gaan van die Palestijnse moordenaars?

Danst Netanjahoe op twee bruiloften? De ja-en-nee dans? Ik hoop en bid voor het welzijn van Israël dat hij Israël naar een vergelijk met de Palestijnen kan leiden. De tegenargumenten, emotioneel en politiek, ken ik. En ja ... ik begrijp ze ook wel. Maar in het nieuwe jaar, ook al is dat niet onze kalender, moet Israël worden bevrijd van de ondraaglijke morele last van de bezetting. Ja, die bezetting knaagt aan de democratische waarden en dat zou in Israël toch het hoogste goed moeten zijn. Lees de onafhankelijkheidsverklaring er maar op na. Helaas hebben onderminister Ben Dayan en allen die achter hem staan, die kennelijk nooit gelezen. En van de geschiedenis hebben zij ook geen weet. Ik wil niet duiden waarom ik dat schrijf. Daar schaam ik me voor.

Reageren op dit item is niet meer mogelijk.
Salomon, Salomon, Je hebt de naam van de meest wijze vorst van Israel gekregen maar helaas niet diens inzicht, als het aan jou zou liggen komen er ook palestijns-arabische raket-lanceerbases ten oosten van Jerushalaïm en niet alleen in het zuiden. In jouw ogen kan Netanyahu niet goed doen behalve als hij onder extreme Amerikaanse druk nog eens een groot deel van in de 1967 gevoerde verdedigingsoorlog legitiem verworven land "terug" zou geven. Zijn linkse mensen zoals jij, ongetwijfeld een goedbedoelend iemand, nu werkelijk totaal blind voor de geschiedenis? De 2de intifada met haar walgelijke moorden, de raketten regen uit vrijwillig ontruimd Gaza, de dwang van Amerika om als "gebaar" 102 abjecte MOORDENAARS vrij te laten! Waar denk je dat het weggeven van meer Israel toe zal leiden? Wat een naïviteit.
Mijnheer Goudeket, Goudeket, Er staat: "Voor zover bekend Netanjahoe er op staat dat Israël voor lange tijd, om veiligheidsredenen, een greep houdt op de Jordaanvallei kan ik goed begrijpen."
Wat een onzin, Goudeket. En wat heeft het voor zin Bouman als links te bestempelen, alleen omdat-ie zijn nuchtere hoofd gebruikt? Wij kunnen geen demokratie zijn - ik durf niet eens te zeggen \'blijven\' of \'worden\'- als we de bezette gebieden behouden. \"Legitiem verworven land?\" In het Israelische rechtsysteem heet de Westbank nog steeds \"de geadministreerde gebieden.\" It.t. to de Golanhoogten, zijn deze - die hier nu Yehuda en Shomron wordt genoemd -- NOOIT geannexeerd! Daarom is het naief - en manipulatief - om te spreken over \"het weggeven van meer Israel.\" Er is op het moment groot gedonder over Miri Regev\'s voorstel om de nederzettingen in de Jordaanvallei te annexeren - dwz. onder de Israelische wet te plaatsen en nioet onder MILITAIR bestuur te laten blijven. Ierdereen begrijpt dat het nog een truk uit de doos van de Likus is om te proberen Kerry\'s missie te laten ontsporen. Maar ook Netanjahoe zal niet zo stom zijn die stap van annexatie te nemen. Wij, de gemiddelde burger van Israel - seculair, tweeverdieners, drie kinderen, (twee in het leger), verdienen te weinig maar betalen het meest belasting en krijgen het minst terug - weten dat als we de LAST van de gebieden kwijt zouden zijn - we er (ook economisch) zoveel beter voor zouden staan - in onderwijs, infrastructuur en diensten, kunst en cultuur, etc. Ik wil ook niet dat mijn zoon over een paar jaar hetzelfde zak moeten doen als ik als soldaat - midden in de nacht Palestijnen arresteren, huizen opblazen, bekogeld worden met stenen, beschoten worden, zelf terug schieten, lijdzaam toezien hoe het leger extremistische settlers toelaat olijfbomen -- honderden jaren oud - van palestijnen laat omhakken etc etc, kortom een bezetting die op geen enkele manier door de demokratische beugel kan. De consensus -- 70%i van bevolking - is dat Israel als staat binnen de groene lijn, met aanpassingen, dwz het \'binnenhalen\' van die vele nederzettingen die vlak aan of op de groene lijn liggen en het ontruimen van de kernen die praktisch niet haalbaar zijn, een haalbare kaart is. Ik hoop van harte dat de Amerikanen en Europeanen nog meer druk gaan uitoefenen om deze kaart werkelijkheid te maken. En anders kan Goudeket misschien zijn eigen (klein)kinderen sturen om op het altaar van de groot israel droom worden geofferd. Dit heeft nks met links of (religieus-)rechts. Just plain common sense van een praktizerend Zionist.
Wat een tegen reacties en waarom? "Groot Israël" De hele 22000km2, ik zou zo zeggen de Arabieren hebben gedurende hun 1400 jarige veroveringstocht meer dan genoeg Midden Oosten bezet om niet ook nog dat kleine stukje Joods gebied erbij te hoeven krijgen. Verbeeld je niet dat je belasting en kosten omlaag zullen gaan als Israel zich terug zou trekken, integendeel, dan wordt het bestrijden van de palestijnse terreur NOG duurder. Zolang aan Arabisch Islamitische zijde geen introspectieve en Quran kritische "verlichting" plaats vind zal het nooit vrede worden. Mijn eigen kleinkinderen wonen ook in Israël en natuurlijk zou ook ik liever zien dat ze geen wapens meer hoeven dragen, maar wie niet bereidt is het land te verdedigen is blind voor de realiteit. Shabbat shalom

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 0000