De Andere Krant

Salomon Bouman

vrijdag 2 oktober 2020

“Hoe Russische desinformatie hier in een gratis krant belandt.” Dat is de kop van een onthullend artikel in NRC van dinsdag 29 september.

Ik heb veel informatie rond de publicatie van deze gratis krant (oplage variërend van 50.000 tot een half miljoen) onder ogen gekregen. Voor mij is het duidelijk: De Andere Krant is niet alleen een warme spreekbuis voor Poetin, maar ook een forum voor anti-Israëlische en antisemitische ophitsing.

Het is belangrijk dat Joodse media, alle media, daar aandacht aan besteden om het kwaad te onthullen en te bestrijden. NRC legt de sporen bloot waarlangs de pro-Russische propaganda en de daaraan gekoppelde anti-Amerikaanse verguizing Nederland via De Andere Krant nogal grootschalig is binnengedrongen.

Ik wil me in deze column beperken tot het anti-Israëlische en daarvan afgeleide antisemitische en anti-zionistische instinct van deze gratis krant.

NRC vermoedt dat Russisch geld een rol heeft gespeeld en speelt bij de oprichting en verspreiding van deze haatkrant. Dat is moeilijk aan te tonen.

Wellicht de belangrijkste geldschieter is een Brabantse bio-boer. Hoewel hij zich anoniem in de sociale media verstopt, gaat hij onder de naam Hugo Jansen uit Ossendrecht door het leven.

In de lijn van de vervalste Protocollen van de wijzen van Sion is hij ervan overtuigd dat een Joodse elite zich meester heeft gemaakt van de wereld; hij zal het Westen bedoelen. Joden, zo stelt hij, hebben zich meester gemaakt van de media en beheersen “ons denken.” De Andere Krant stelt zich kennelijk tot doel die Joodse macht te breken.

Die elite, de conservatieve neo-cons, zou de Verenigde Staten hebben aangespoord oorlogen in Irak, Afghanistan en elders te voeren in het strategisch belang van Israël. Joden zijn daarom volgens Hugo Jansen verantwoordelijk voor de dood van één miljoen mensen.

Hugo Jansen ziet zichzelf niet als het prototype van de klassieke antisemiet. “Want dan zou je iedere Jood haten en dat is niet zo.” Kritiek op Israël is wat hem betreft koosjere koek. Het is de bekende formule waarachter antisemieten zich verschuilen.

De Andere Krant is de papieren spreekbuis voor complottheorieën die niet alleen om Israël worden geweven maar ook Covid-19 verdacht maken als een virus dat door banken en farmaceutische industrieën is bedacht om de wereld te beheersen.

Karel van Wolferen, eens een achtenswaardige correspondent van NRC, zit diep in de complottheorieën. Onlangs las ik in NRC dat Bill Gates volgens hem zeven fabrieken heeft gebouwd waarin een vaccin wordt geproduceerd dat bij inspuiting een geheim element bevat dat Gates in staat stelt de geïnjecteerden te controleren! Pure science fiction.

Eerder beweerde Van Wolferen dat Israël en de CIA achter 9/11 (de aanval op de Twin Towers in New York) hebben gezeten om een Amerikaanse oorlog in Irak uit te lokken.

Dat is de anti-Israëlische toon van de gratis krant die in grote oplage in Nederland wordt verspreid en waarschijnlijk binnenkort online is te lezen.

De Andere Krant is een symptoom van de crisis in de Westerse samenleving. Een soort Trump-effect waarin leugen en waarheid niet van elkaar te onderscheiden zijn.

7 + 3 = ?
Dank voor deze heldere, scherpe visie. Dit land blijkt vol te zitten met complotdenkers, vaak niet gehinderd door al te veel kennis of intelligentie. En zie waar het ons nu gebracht heeft
Deze dus? https://deanderekrant.nl/
Ik heb die andere krant nog nooit ergens zien liggen, Salomon, maar dank je voor de waarschuwing. Ik ben het alleen niet eens met jouw slot. Ja, er worden in min of meer democratische processen steeds meer gevaarlijke gekken aan de macht geholpen (Bolsonaro, Johnson, Netanyahu, Orban, Trump) en een einde is nog lang niet in zicht (ik huiver als ik denk aan onze eigen verkiezingen in maart) - maar voor wie het wil zijn leugen en waarheid nog steeds heel goed van elkaar te onderscheiden. Het probleem, de crisis, is dat we te maken hebben met een groeiende groep medeburgers die graag gemanipuleerd wil worden.
Dank voor je altijd weer boeiende column. Totdat e.e.a. in het nieuws kwam, was die "andere krant" mij nog niet opgevallen: er zijn zo veel twijfelachtige alternatieve nieuwsgeneratoren bezig, dat ik alles wat ik zie en hoor met enige achterdocht beschouw. Ik geloof niet dat er sprake is van een "... crisis in de Westerse samenleving ...". Of die samenleving zou al eeuwen in crisis verkeren, en dan is die crisistoestand een natuurlijke eigenschap van die zich voortdurend ontwikkelende samenleving. Wel geloof ik dat de "andere krant" een symptoom is, maar dan van de communicatie-explosie die zich heeft ontwikkeld: het is voor iedereen mogelijk welke informatie, of desinformatie, dan ook vrijwel onbeperkt te verspreiden. Op zich is dat een zegen, maar dit is dan één van de meer onaangename neveneffecten. Nogmaals dank voor je weer boeiende column.
Die Van Wolferen is inderdaad totaal van het pad af - ik heb hem een keer op cafe Weltschmerz horen spreken en wist niet wat ik hoorde. Doordat hij vroeger een betrouwbare NRC correspondent was, zullen sommige mensen hem nog geloven ook. Zo'n gratis De Andere Krant is nog gevaarlijker, want komt massaal bij het (laag opgeleide?) publiek. Wat is er aan de hand in Nederland?
De complot wappies zijn onder ons!

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 0000

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.