Hillary

Salomon Bouman

vrijdag 9 september 2016

Het is verstandig dat premier Benjamin Netanjahoe ditmaal geen partij kiest in de Amerikaanse race naar het Witte Huis. Hij heeft zijn lesje geleerd. Tijdens de presidentsverkiezingen vier jaar geleden wedde hij op de Republikeinse kandidaat Mitt Romney en verloor. De uitgaande president Barack Obama heeft hem dat nooit vergeven. Dat is één van de redenen voor de kortsluiting tussen beide leiders.

Ik vermoed dat Netanjahoe de voorkeur geeft aan de anti-islamitische Donald Trump in het Witte Huis boven de ietwat emotioneel pro-Palestijnse Hillary Clinton. Het is mijn keus niet, maar Netanjahoe heeft redenen te veronderstellen dat Trump Israël niet zou ‘uitleveren’ aan de islam, aan Palestina in dit geval, terwijl hij van Hillary druk kan verwachten zich te schikken in een vredesoplossing met de Palestijnen. Per slot van rekening was dat ook de mislukte hobby van haar echtgenoot Bill Clinton tijdens diens presidentschap.

Het is ook verstandig aan de zijlijn van de race naar het Witte Huis te staan, omdat Hillary in tegenstelling tot eerdere opiniepeilingen en met gezond verstand een schijnbaar onoverkomelijke voorsprong op Donald had. Maar die voorsprong schijnt als sneeuw voor de zon te verdwijnen. Dat Trump een wispelturige bruut is die het niveau van de verkiezingsstrijd tot rioolhoogte heeft verlaagd, is duidelijk, maar Hillary wordt geplaagd door reeksen schandalen met haar e-mails en corrupt lijkende donaties uit het Midden-Oosten van de olierijke sjeiks en koningen voor de Clinton Foundation.

Deze moedige vrouw komt bij een hoog percentage van de Amerikaanse kiezers als onbetrouwbaar en ontoegankelijk over. Ze geeft zich niet bloot, lijkt kunstmatig. Donald daarentegen presenteert zich als een Amerikaanse cowboy, voor wie geen scheldpartij taboe is. En …dat schijnt voor hem te werken. Hij raakt de diepste gevoelens van veel Amerikanen die zich in zijn optreden schijnen te herkennen. What a shame. Maar ook dat is Amerika!

Zoals ik al opmerkte, houdt Netanjahoe zijn mond. Maar toch zijn er achter de schermen invloedrijke Joodse Amerikanen die de keus voor Hillary maken. Het zijn in dollars zwemmende Joden die haar het hof maken met ideeën die Netanjahoe niet welgevallig zijn. Het zijn Joodse duiven, die hun hart en fortuin hebben verpand aan het idee van een Israëlisch-Palestijnse vrede. In het laatste nummer van Time worden S. Daniel Abraham en Haim Saban genoemd als de Joodse financiële steunpilaren voor de campagne van Hillary.

Haim Saban organiseerde voor Hillary in zijn woning in Beverly Hills een leuk avondje. Je kon aanzitten voor 50.000 dollar per persoon voor een lekker hapje politiek. Saban en zijn vrouw doneerden volgens Time 10.000 dollar voor de Clinton Foundation en een gelijk bedrag voor de campagne van Hillary. Hoe gaat zij dat, mocht zij het Witte Huis betreden, terugbetalen? Druk op Netanjahoe om eindelijk de belofte van een twee-staten-oplossing waar te maken? En zit er achter het Arabische oliegeld niet dezelfde gedachte?

Het laatste nieuws: Volgens CNN hebben idioten op het State Departement met hamers iPads en mobiele telefoons vernietigd die door Hillary werden gebruikt. Ze levert Trump zo ammunitie om op haar te schieten tijdens de komende tv-debatten tussen het tweetal. Zo spannend, op zo’n laag niveau, is het nog nooit geweest in het grote Amerika.

Reageren op dit item is niet meer mogelijk.
Salomon, Heeft Saban 10.000 dollar aan de Clinton Foundation gedoneerd? Of moeten er nog een paar nullen bij? 10.000 Dollar zal ze toch wel terug kunnen betalen..... Max

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 0000