Doodstraf

Salomon Bouman

vrijdag 14 augustus 2015

Ik moet het nog zien, dat een Joodse terrorist in Israël terecht wordt gesteld. Wat me bijzonder boeit, is het feit dat een leider uit het nationalistische kamp heeft opgeroepen tot het invoeren van de doodstraf voor Joodse en Palestijnse terroristen. Wie was dan die politicus die de Rubicon van de doodstraf overstak? Niemand anders dan minister Naftali Bennett, leider van Het Joodse Tehuis, een sterke coalitiepartner van premier Benjamin Netanjahoe.

Het is maar goed dat de doodstraf niet in het Israëlische boek van strafrecht voorkomt, met uitzondering voor nazi-oorlogsmisdadigers. Adolf Eichmann, de kille moordenaar, kreeg in het Joodse land de strop.

Op zichzelf is het interessant dat een rechtse minister Joodse en Palestijnse terroristen over één kam scheert. Zou zijn rechtvaardigheidsgevoel zich ook uitstrekken tot álle Joden en Palestijnen, zodat er van discriminatie tussen beide bevolkingsgroepen geen sprake meer zou zijn? Zou mooi zijn. Een stap op weg naar de vrede!

De roep om de doodstraf is een reactie op gewelddadige daden van Joodse terroristen - ja, zo worden ze genoemd die lieve moordenaars in bezet gebied - die brandbommen gooien naar Palestijnse huizen, kerken in brand steken, Palestijnse olijfgaarden omhakken en illegale nederzettingen opzetten op Palestijns land. Te lang, veel te lang, heeft de Staat Israël deze wandaden gedoogd. Totdat een brandbom in een Palestijns huis een baby levend verbrandde. Er zijn van die symbolische momenten in de geschiedenis die tot grote veranderingen kunnen leiden, zoals de Tunesische groenteman die zichzelf in brand stak en daardoor de nu gedoofde Arabische lente ontstak. De moord op de baby is zo’n moment van bewustwording dat er iets mis is, zelfs in extreem nationalistische kringen in het Joodse land. Ook premier Benjamin Netanjahoe besefte dat zijn seculiere nationalisme in bezet gebied onder religieuze kolonisten zeer extreme vormen heeft aangenomen die de Staat bedreigen. Vandaar dat ook hij voor de invoering van de doodstraf schijnt te zijn en in ieder geval voor administratieve detentie, ook voor Joden en niet alleen voor Palestijnen.

Als door de bliksem getroffen moet ook Netanjahoe plotseling hebben beseft dat in Judea en Samaria Joodse religieuze krachten zich hebben kunnen ontwikkelen die de rechtsstaat Israël niet erkennen en uit zijn op de invoering van de Tora als de enige wettelijke bron in het Joodse land. Echt, een minister heeft het precies zo gezegd. Weg met de mensenwetten, laat Gods wet de wet van het land zijn. ‘The Hebrew State is disappearing, the Jewish State is taking over.’ Deze these ontwikkelde Uri Avneri in een artikel in Ha’aretz van 11 augustus. Hij vocht in de Onafhankelijkheidsoorlog, is een vredesactivist die al tientallen jaren geleden waarschuwde, zoals veel anderen uit de pioniersgeneratie, dat uit de bezetting een ‘ander’ Israël zou verrijzen. Nu ziet hij het gebeuren. Hij niet alleen, want Netanjahoe en Bennett zijn zich doodgeschrokken van de excessen die godvruchtige kolonisten zich veroorloven. Vandaar die paniekuitspraken.

Doodstraf voor Joodse terroristen? Dat is een te zware emotionele last voor de Joodse staat. Het zal niet gebeuren, ook niet voor Palestijnse terroristen. Daar ben ik zeker van.

Reageren op dit item is niet meer mogelijk.

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 0000