Oekraïense Joden

Salomon Bouman

vrijdag 18 februari 2022

Tijdens het schrijven van deze column ziet het er naar uit dat een oorlog over Oekraïne wordt voorkomen.

Naarmate de afgelopen weken de spanning langs de grens tussen Rusland en Oekraïne opliep gingen er in Israël stemmen op om zich klaar de maken voor het opvangen van duizenden Oekraïense Joden die voor het Russische gevaar op de vlucht zouden slaan om veiligheid in Israël te zoeken.

Om hoeveel Joden zou het gaan?

Ik keek ervan op toen ik las dat 200.000 Oekraïners op basis van de wet op de terugkeer in aanmerking komen voor alija, dat wil zeggen zich in Israël mogen vestigen. Een natuurlijk recht dus!

Hoe kan dat? De nazi’s hebben toch de Joodse bevolking van dat grote land min of meer volledig uitgeroeid?

Toch niet helemaal. Volgens een waarschijnlijk betrouwbare statistiek zijn er nog veertigduizend Joden van wie zowel de vader als moeder Joods is. Dan zijn er als ik het goed heb begrepen ook nog negentigduizend vader-Joden, wier kinderen volgens de halacha niet Joods zijn maar die toch recht hebben op alija. Zeventigduizend inwoners van Oekraïne die een Joodse grootvader of grootmoeder hebben kunnen volgens de wet op de terugkeer ook op het vliegtuig naar het Beloofde Land stappen.

Mocht het tot een kritieke oorlogssituatie in Oekraïne komen dan zou Israël een luchtbrug naar de hoofdstad Kiev kunnen inzetten om de Joden te redden. Dat is immers het principe van het zionisme, een veilig land voor Joden. Een deel van de Ethiopische Joden werd toch ook in een etmaal per vliegtuig gered!

Nu komt er een onverwachte aap uit de Israëlische mouw.

Orthodoxe partijen zouden volgens een bericht in Haaretz van deze week het burgerlijk huwelijk willen erkennen – echt een revolutie – in ruil voor de beperking van alija. Het gaat dus om het ontduiken van de wet op de terugkeer, zodat mensen die geen Joden zijn maar wel een Joodse grootvader hebben niet meer welkom zijn in de Joodse staat. Het zou bijvoorbeeld kunnen gaan om kleinkinderen van een Joodse grootvader en niet-Joodse grootmoeder die niet aan de halachische norm voldoen volgens welke het jodendom langs de vrouwelijke lijn wordt door gegeven. Een derde van de naar schatting één miljoen Joden uit de vroegere Sovjet-Unie in Israël is volgens de halacha niet Joods. Minister Avigdor Lieberman van de Russische Israel Beiteinu partij trok meteen van leer tegen het opwerpen van een barricade tegen immigratie van 'niet-Joden'.

Het debat is geopend en zoals dat in Israël gaat vliegen voor- en tegenstanders elkaar in de haren over de gedachte de wet op de terugkeer te wijzigen ten behoeve van orthodoxe belangen.

7 + 3 = ?
De orthodoxi moet zich schamen.

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 0000

Bekijk hier ons gerelateerde cursus aanbod

Salomon Bouman Item in samenwerking met Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland. Het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland is opgericht in 1919 in navolging van soortgelijke genootschappen in het buitenland, die voortkwamen uit de traditie van de Wissenschaft des Judentums. Van oudsher organiseert het genootschap lezingen waarin joodse wetenschap in de ruime zin van het woord centraal staat. Er worden lezingen gehouden over joodse cultuur, religie, geschiedenis, literatuur, medische onderwerpen, fysica, filosofie, muziek, of een combinatie daarvan. Het genootschap organiseert 6 à 7 lezingen per jaar. Deze worden altijd op zondag gehouden. De contributie bedraagt € 25 per jaar. meer informatie: genootschapjoodsewetenschap.nl
Demografische veranderingen in Israel

In zijn lezing legt Salomon Bouman de nadruk op de grote veranderingen in Israël in de jaren voor en na de oorlog van 1967. Hij belicht het belang van die oorlog voor de diaspora en met name voor de...

Shelly Bodenheimer
Online privéles Ivriet

Wil je in eigen tempo, op jouw niveau vanuit huis Ivriet leren? Geen reistijd meer en wel persoonlijke begeleiding? Dat kan! Je maakt eerst onze toets zodat we alvast een beetje weten wat je niveau...

Emanuel Tov
De Dode Zeerollen - introductie

Sinds de vondst van deze teksten in 1947 houden de Dode Zeerollen de wetenschap bezig. Deze lezing vertelt wat de Dode Zeerollen eigenlijk zijn, hoe, waar en door wie zijn ze gevonden en wat hun...

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.