Eurotherapie

Salomon Bouman

vrijdag 30 oktober 2015

Ik zou graag zien dat de kwaliteitskrant NRC-Handelsblad vandaag met de volgende kop opent: Stop de export van keukenmessen naar de Palestijnen. Zouden Groen Links, D66 en de SP er dan ook bij de regering op aandringen de export van messen naar de Palestijnen te verbieden of zouden zij de regering juist aanmoedigen nog scherpere messen naar de Palestijnen te exporteren?

Waarom deze tirade?

De kwaliteitskrant opende deze week met de sensationele kop dat Nederland honden naar Israël exporteert. Dit bericht had ook op een binnenpagina geplaatst kunnen worden. Maar nee, de anti-Israël emotie op de redactie zag in deze scoop aanleiding al het wereldnieuws te vergeten en op de voorpagina plaats te maken voor een bericht waarvan de honden geen brood lusten.

Op de journalistieke inhoud van het bericht in de kwaliteitskrant valt weinig aan te merken. Het Israëlische leger maakt al tientallen jaren gebruik van honden bij opsporingsacties in bezet gebied, voor het intimideren van demonstranten en andere doeleinden. Zouden al die honden uit de hondenfokkerij in Brabant komen? Zou de hightech-mogendheid zelf geen honden kunnen fokken en opleiden?

Bovendien: ik weet niet of het Nederlandse honden zijn die door Israëlische redders worden ingezet bij het opsporen van onder puin liggende mensen na aardbevingen overal ter wereld. Zou mooi zijn toch!

Het zou me verbazen als deze Nederlandse regering zou besluiten de hond als een strategisch wapen te kwalificeren, onderhevig dus aan een exportvergunning.

Belangrijker dan dit hondenverhaal is een bericht in de Duitse pers dat de Duitse geheime dienst waarschuwt voor de komst van radicale Moslims in de stroom van vluchtelingen die op Europa afkomt. De Duitsers voorzien toenemend antisemitisme en daarmee samenhangende destabilisatie van de Europese orde. Het is goed juist van deze Duitse waarschuwing notie te nemen. Joodse journalisten en columnisten die zich vanuit de Joodse traditie sterk maken voor de liefdevolle opvang van vluchtelingen zouden er goed aan doen deze Duitse waarschuwing ter harte te nemen. In hun beschouwingen zouden ze de nadruk moeten leggen op het scheiden van ISIS-klanten onder de vluchtelingen van goedwillende Moslims en Christenen die niet naar Europa vluchten om er onrust te stoken. Dat is een moeilijke opgave. Dat weet ik. Bij de eerste excessen, bij de eerste ISIS-vlaggen, moeten de dragers van deze radicale moordzuchtige boodschap hard worden aangepakt. Terugsturen als dat mogelijk is of vastzetten en het schonen van hun fanatieke gedachtegoed.

Eurotherapie noem ik die nog niet bestaande behandeling.

8 + 4 = ?

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 0000

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.