Koosjere elektriciteit

Salomon Bouman

vrijdag 12 mei 2023

Ik kon m’n ogen niet geloven en mijn hersenen konden het niet verwerken toen ik las dat Israël ‘koosjere elektriciteit’ gaat produceren. Voor wie dan? Voor de charediem, de ultra-orthodoxen, te beginnen in Bné Barak, waar het epicentrum van deze gelovigen ligt.

Wat zit er, naast politieke macht, achter deze religieuze dweperij?

Stel je voor: je hebt een sjabbat lift, sjabbat licht, sjabbat warm water et cetera. Ik vind dat helemaal niet zo gek. De techniek is je toch ter wille. Maar er zit voor de charediem een addertje onder het gras.

Die elektriciteit die op sjabbat op ingenieuze wijze door de charediem wordt gebruikt, wordt óp sjabbat door mensenwerk in elektriciteitscentrales opgewekt. Daar begint de religieuze logica.

Je laat dus andere mensen, zij het op grote afstand en zonder ze te zien of te horen, voor je werken! En dat is strijdig met de halacha. Dat mag niet. Punt uit.

Gelukkig geeft de zich immer ontwikkelende techniek weer het antwoord.

Bouw een reuzebatterij die gedurende de week, dus niet op sjabbat en Joodse feestdagen, wordt opgeladen, zoiets als de batterij van een elektrische fiets.

U snapt het al. Dan is de opgeslagen elektriciteit gevrijwaard van mensenwerk. Ingenieus toch.

Weer blijkt hoe groot de invloed van de orthodoxe partijen in de regering Netanjahoe is. Zij hebben er op aangedrongen koosjere elektriciteit in het regeringsprogramma op te nemen. Nu is het zover. De regering heeft de Israëlische elektriciteitsmaatschappij opdracht gegeven die gigantische batterij te bouwen. Liefst zo snel mogelijk. Het kost veel. Volgens voorlopige schattingen dertig miljoen euro. (Rekenen in sjekels is lastig omdat de eens zo sterke Israëlische munt in een duikvlucht is.)

Als de gigantische batterij er binnen drie jaar staat en Bné Barak elektrisch koosjer maakt, heeft Israël weer een stapje gezet in de richting van een halachisch Joodse staat.

Koosjere restaurants maken nu ook een bloeitijd door. De koe is in, het varken uit en de kreeften en garnalen mogen lekker onder water blijven. Hún toekomst is verzekerd.

8 + 2 = ?
Jammer dat Bouman maar een half verhaal vertelt. Dit experiment heeft ook een interessante belangrijke andere kant: hoe kun je opgewekte elektriciteit langer opslaan.
Wat Bouman haarfijn aantoont, is dat de ultra-orthodoxen hun religieuze overtuiging schaamteloos misbruiken om te parasiteren op de Israëlische maatschappij.

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 0000

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.