Netanjahoe blijft

Salomon Bouman

vrijdag 19 februari 2021

Heeft u wel eens van rabbijn Yuval Hacohen Asherov gehoord? En van de nieuwe, atheïstische partij Rappeh? De rabbijn en Rappeh zijn het roerend met elkaar eens dat de door premier Netanjahoe opgelegde lockdown een ramp is voor Israël.

Eerst even de bejaarde Israëlische rabbijn aan het woord laten: “De wijsheid van de Kabbala schrijft voor dat bestrijding van Covid-19 schadelijk is voor de vruchtbaarheid van de vrouw en zelfs dodelijk kan zijn.”

Een van de oprichters van Rappeh gooit het met dezelfde afkeer van de lockdown over een andere boeg: “De lockdown is een ramp voor de Israëlische economie, en bovendien schadelijk voor de geestelijke gezondheid van de Israëlische bevolking.”

Bovendien stelt de partij dat de lockdown de burgerrechten van een individu in een democratische staat schendt. In de genomen maatregelen tegen corona wordt volgens Rappeh geen rekening gehouden met het feit dat negentig procent van de mensen die met het virus worden besmet de besmetting overleven.

Ik vind de opvatting van de eerbiedwaardige rabbijn absurd en gevaarlijk en evenmin kan ik begrip opbrengen voor het protest van Rappeh tegen de lockdown.

Het is inmiddels vast komen te staan dat dit virus meedogenloos toeslaat in de charedi gemeenschappen in Israël en de Verenigde Staten. De ultravromen vertrouwen meer op de bescherming van de Eeuwige dan op medische raad. Toen de nazi’s zich in 1944 opmaakten om de grote Hongaars-Joodse gemeenschap te vermoorden, hielden rabbijnen hun volgelingen voor dat ze niets te vrezen hadden omdat de Eeuwige hen zou beschermen tegen het kwaad. De Eeuwige faalde jammerlijk daar en elders op het Europese continent.

Ik denk niet dat de nieuwe partij Rappeh op 22 maart als de grote verrassing van de vierde parlementsverkiezingen uit de stembus zal komen.

Ik durf er nu wel mijn hand voor in het vuur te steken dat Netanjahoe premier zal blijven, ditmaal van een zeer rechtse coalitie. Netanjahoe heeft in zijn begeerte premier te blijven zelfs een hand uitgestoken naar de racistische Kahanisten, volgelingen van de vermoorde rabbijn Meir Kahane, die het als zijn goddelijke missie beschouwde de Palestijnen te verdrijven, richting Jordanië.

Ik vind het een prestatie van Netanyahoe dat hij er in is geslaagd het Verenigde Arabische front zodanig uit elkaar te spelen dat hij zelfs de steun heeft verworven van een van de vier componenten van deze partij die in de Knesset nu nog over vijftien zetels beschikt.

Oud chef-staf Benny Gantz, leider van Blauw-Wit en thans minister van Defensie, is op weg als de onbekwaamste politicus in de geschiedenisboeken te worden opgeschreven.

Verraad wordt door de kiezers die hem twee jaar geleden hun stem gaven zwaar afgestraft. Benny Gantz verbrak de belofte aan zijn kiezers nooit zitting te zullen nemen in een regering onder Netanjahoe.

In 2019 behaalde Blauw-Wit 35 zetels in de Knesset, slechts één minder dan Likoed. Nu is het zelfs de vraag of Blauw-Wit met een verminkte Benny Gantz wel over de kiesdrempel komt.

Nooit eerder is een politicus zo snel – door verraad van zijn kiezers – afgebrand. Zijn keuze voor entree in de regering Netanjahoe werd voornamelijk ingegeven door zijn ambitie na twee jaar het premierschap over te nemen. Voor ingevoerde waarnemers van het Israëlische politieke drama was het duidelijk dat Netanjahoe die belofte van roulatie niet zou nakomen en Gantz als vuil zou wegzetten. Als gevolg van de ‘val’ van Gantz is een links alternatief voor rechts in de prullenbak beland.

Lezers van Crescas: bereid u voor op een nieuw tijdperk Netanjahoe.

Onder zijn leiding komt Israël inzake de Palestijnse problematiek voor zware beproevingen te staan. In het Witte Huis zetelt een koele president Joe Biden die weinig op heeft met Netanjahoe en diens annexatiepolitiek.

Reageren op dit item is niet meer mogelijk.
Goed dat je ons bij de les houdt Salomon, maar wat een somber vooruitzicht.
ik vrees dat je gelijk krijgt....snik snik

Columns 2024

Columns 2023

Columns 2022

Columns 2021

Columns 2020

Columns 2019

Columns 2018

Columns 2017

Columns 2016

Columns 2015

Columns 2014

Columns 2013

Columns 2012

Columns 2011

Columns 0000